28. mart – Stigao prvi kontigent medicinske i zaštitne opreme

0
130

Na Aerodrom Podgorica danas poslije podne stigao je prvi kontigent medicinske i zaštitne opreme za crnogorski zdravstveni sistem, objavila je Vlada.

U Crnu Goru stiglo je 3,5 tona zaštitne opreme, koja će, kako su kazali iz Vlade, značiti sigurnost za naše zdravstvene radnike, ali i za pripadnike svih službi koje su na prvoj liniji odbrane.

Oprema će biti distribuirana svim zdravstvenim ustanovama.

To je donacija Petrosa Statisa, vlasnika Adrijatik propertis i Univerzal kapital bakne, koji se odazvao pozivu premijera Duška Markovića da neposredno obezbijedi zaštitnu opremu, dok je suvlasnik kompanije Porto Montenegro Mohamed al Šajbani pomogao da se oprema što prije dopremi u Crnu Goru.

To je prva isporuka iz Dubaija, a kako je ranije najavio premijer Marković, uslijediće dodatne, sa više adresa.

Rukovodilac Kriznog operativnog štaba za zdravstvo prof. dr Ranko Lazović kazao je da je stigla količina opreme kojom će biti zadovoljene potrebe crnogorskog zdravstvenog sistema u naredne 3-4 sedmice kada nas čeka vrhunac epidemije.

– U Crnu Goru je stiglo 630 hiljada standardnih maski, 80 hiljada LP3 maski sa najvećim nivoom zaštite u trajanju od četiri sata i oko sto hiljada pari rukavica što će crnogorskom zdravstvenom sistemu biti dovoljno naredne tri do četiri sedmice. To je najdragocjeniji trenutak za Crnu Goru, jer su to su sedmice u kojima nas, po procjenama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, očekuje najteži period pandemije – kazao je prof. Lazović.