29. mart – Studenti pomažu kolegama iz IZJ

0
161

Dekan medicinskog fakulteta prof. dr Miodrag Radunović saopštio je za TVCG da je angažovano 70 studenata medicine da pomažu kolegama iz Instituta za javno zdravlje.

Prof. Radunović kaže da je i pored filigranski precizno određenih i pravovremeno donijetih mjera bilo je blage panike kada su otkrivena prva dva slučaja koronavirusa u Crnoj Gori.

– Studenti medicine sami su se sjetili da pomognu kolegama iz Instituta za javno zdravlje, jer već dva mjeseca pripremamo se za ovo. Svjesni da i sami mogu oboljeti, ali odgovornost prema građanima i pozivu koji su odabrali, oni su tako odlučili. Ovo je izvanredno iskustvo za studente, jer pandemije ne dolaze svakog dana, već skoro svakih sto godina, oni na ovome i uče – istakao je prof. Radunović.

Sedamdeset studenata se odmah prijavilo da budu angažovani, a trenutno je aktivno 52 studenta, po 4 studenta u grupi i rade po smjenama.

– Sa druge strane i epidemijolozi su tu da pomognu studentima, i da ih upute i objasne im sve nepoznanice – rekao je prof. Radunović.

– Moram se osvrnuti na odnos građana, i na izvanrednu medijsku prezentaciju onoga što struka govori, onda imamo situaciju da je širrenje virusa usporeno, a to nam je u ovom trenutku najbitnije – objasnio je on.

Treća i četvrta nedjelja biće vrhunac, jako je bitno držati tu krivulju, da ne bi zdravstveni sistem pucao, istakao je Radunović.