28. mart – Strah od novog talasa pandemije

0
126

Američka farmaceutska kompanija Moderna zatražila je odobrenje američkih zdravstvenih regulatora za drugu booster dozu vakcine protiv covida-19 za sve starije od 18, usljed rasta broja novozaraženih u nekim djelovima svijeta i straha od novog talasa pandemije. Nekoliko dana ranije, kompanija Pfizer Inc i njezin njemački partner BioNTech SE podnijeli su zahtjev američkoj Upravi za hranu i ljekove (FDA), tražeći odobrenje za primjenu druge booster doze njihove vakcine za osobe starije od 65.

Američki zdravstveni naučnici uključujući vrhunskog stručnjaka za zarazne bolesti prof. dr Anthonyja Faucija povećali su izglede za upotrebu četvrte doze vakcina, posebno za stariju populaciju te kako bi se pripremili za mogućnost novog porasta broja zaraženih.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da djelotvornost vakcina s vremenom slabi te da treća doza pomaže obnovi, ali nijesu objavili sveobuhvatne podatke temeljene na starosti ili zdravstvenom statusu. Vijest je prvi objavio New York Times. Hina