29. mart – Odobrili 4. dozu vakcina za starije od 50 godina – SAD

0
126

Američke vlasti odobrile su drugu ‘booster’ dozu vakcina Pfizera i BioNTecha protiv covida-19 za starije od 50, objavile su te farmaceutske kompanije.

Američka Agencija za hranu i ljekove (FDA) odobrila je tu vakcinu i za starije od 12 koji pripadaju visokorizičnim grupama. Nova doza, četvrta po redu, davaće se najmanje četiri mjeseca nakon treće, a cilj je pružiti veću zaštitu od teških oblika bolesti i hospitalizacija, saopštile su američka i njemačka kompanija.

Ovo odobrenje dolazi u vrijeme povećane zabrinutosti naučnika zbog visokozarazne BA.2 podvarijante omikrona koja je u drugim državama dovela do rasta broja slučajeva. Ti brojevi u SAD-u oštro su pali od januara, no zadnjih nedelju dana su blago narasli, pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla saopštio je da ova kompanija radi na ažuriranoj vakcini koje, osim što štiti od aktivnih sojeva, duže štiti od bolesti. Pfizer i BioNTech prvobitno su zatražile odobrenje za starije od 65, pozivajući se na podatke iz Izraela gdje je druga ‘booster’ doza već odobrena za sve starije od 18 godina. Kompanije nijesu objavile zašto je dobni raspon snižen.

Dio naučnika i funkcionera propitkuje trebaju li mladi, zdravi ljudi i četvrtu dozu. Studija nad izraelskim zdravstvenim radnicima pokazala je da je četvrta doza pružila malo dodatne zaštite u toj starosnoj grupi. Vlada američkog predsjednika Joea Bidena objavila je da SAD trenutno ima dovoljnu količinu doza za četvrtu dovakcinaciju starijih Amerikanaca iako se sredstva izdvojena za pandemiju primiču kraju.

Vlada je kazala da vjerovatno neće uspjeti da platiti buduće vakcine ako Kongres ne odobri dodatna sredstva. Hina