28. oktobar – Stiže novi lijek protiv kovida – SAD

0
155

Studija objavljena u The Lancetu sugeriše da antidepresiv koji se koristi za liječenje opsesivno-kompulzivnog poremećaja pomaže smanju vjerovatnost da visokorizični pacijenti s covidom-19 budu hospitalizovani ili na produženom ljekarskom promatranju, piše Business Insider.

Lijek Fluvoksamin prije svega se koristi za liječenje velikog depresivnog poremećaja i opsesivno-kompulzivnog poremećaja, a istraživači su ga na osnovu njegove sposobnosti da smanji upalu na početku pandemije počeli sve pažljivije proučavati nadajući se da bi mogao obuzdati intenzivan odgovor tijela na infekciju.

Rezultati studije koju je objavila grupa istraživača u Kanadi, SAD-u i Brazilu, mogli bi označavati novi skup smjernica za korištenje lijeka u SAD-u, ali i inostranstvu.

Desetodnevna terapija ovim lijekom iznosi četiri dolara te bi upravo u manje bogatim zemljama ovaj lijek mogao postati posebno koristan, piše Business Insider.

Naučnik za zarazne bolesti na Univerzitetu Minnesota, dr David Boulware za New York Times je rekao da Fluvoksamin “nije sjajan novi, skup lijek”. “Lijepa stvar u vezi s ovim je što ima poznat sigurnosni profil”, dodao je.

Pomenuta studija je pratila gotovo 1500 pacijenata s kovidom u Brazilu koji su primali ili Fluvoksamin ili placebo te su istraživači otkrili da je lijek smanjio stopu hospitalizacije ili produženo ljekarsko promatranje za jednu trećinu. No, naučnici su primijetili da se postavlja pitanje ispravnog doziranja s obzirom da su neki od pacijenata navodno imali teškoća s podnošenjem lijeka i prestali su ga uzimati.

Budući da je Fluvoksamin već na tržištu, ljekari mogu propisati lijek “van odobrenja” za covid-19, navodi se u izdanju, premda tek treba razviti kult koji prati druge, manje istražene ljekove poput Hidroksiklorokina i Ivermektina, prenosi Danas.hr.