29. oktobar – Odobrili četvrtu dozu vakcine protiv korone – SAD

0
211

Većina potpuno vakcinisanih imunokompromitovanih ljudi u SAD-u sada može dobiti i četvrtu dozu vakcine protiv covida-19 nakon treće doze, stoji u novim smjernicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), javlja Business insider.

Odrasli u SAD-u s umjereno ili ozbiljno oslabljenim imunološkim sistemom koji su primili vakcine od Pfizer-BioNTecha ili Moderne sada mogu dobiti četvrtu dozu šest mjeseci nakon treće doze, saopštio je CDC.

Četvrta doza može biti bilo koja vakcina protiv covida-19 koju je odobrila Uprava za hranu i ljekove (FDA), a popis se sastoji od vakcina Pfizera, Moderne i Johnson & Johnson, saopštio je CDC. U slučaju Moderne, četvrtu dozu treba prepoloviti, navodi se.

U svojim najnovijim smjernicama, CDC je objasnio da je klinički tim pacijenta “u najboljoj poziciji da odredi odgovarajuće vrijeme vakcinacije”. CDC je ponovio da bi imunokompromitorane osobe koje su prvotno bile vakcinisane Pfizerom ili Moderninom vakcinama trebale dobiti treću dozu najmanje 28 dana nakon druge. Uobičajena doza Modernine vakcine se može koristiti, navodi se u saopštenju, prenosi Danas.