29. oktobar – SZO predstavila novu strategiju borbe protiv kovida za siromašne zemlje

0
226

Svjetska zdravstvena organizacija (ZSO) izložila je novi plan borbe protiv kovida-19 u najsiromašnijim zemljama i zatražila 23,4 milijarde dolara tokom narednih 12 mjeseci za njegovo finansiranje.

Partnerstvu glavnih svjetskih zdravstvenih agencija (nazvan ACT-akcelerator) potrebno je 23,4 milijarde dolara za pomoć najrizičnijim zemljama da nabave i rasporede sredstva za borbu protiv kovida-19 od sada do septembra 2022, navodi se u saopštenju SZO.

Ukazuje da je ta suma minimalna u odnosu na hiljade milijardi dolara ekonomskih gubitaka izazvanih pandemijom i troškove planova obnove.

„Nejednak pristup testovima za kovid-19, liječenju i vakcinama, produžava pandemiju u cijelom svijetu i predstavlja rizik za pojavu novih, opasnijih sojeva virusa koji bi mogli da izmaknu postojećim sredstvima borbe protiv bolesti”, navodi se u saopštenju.

Pandemija od koje je već umrlo gotovo pet miliona ljudi od kada se pojavila u Kini krajem 2019. godine „daleko je od završene“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus. On je rekao da je do sada samo 0,4 odsto testova i 0,5 odsto vakcina datih u cijelom svijetu upotrebljeno u zemljama sa malim prihodima, iako one predstavljaju devet odsto svjetske populacije.

Šef SZO ponavlja tu poruku mjesecima i traži slične sume za prevazilaženje nejednakosti u vremenkom periodu od najmanje pola godine.

On je ponovio poziv šefovima država i vlada G20 koji treba da se sastanu ovog vikenda u Rimu, i pozvao ih da „u potpunosti“ finansiraju novu strategiju, prenosi Danas.