29. mart – Spremno dočekuju buduće izazove

0
185

Svi hirurzi, ginekolozi, anesteziolozi, instrumentari i babice Opšte bolnice Bar smješteni su u izolaciju, a umjesto njih rade doktori iz Kliničkog centra Crne Gore, saopštio je šef Kriznog medicinskog štaba koje je formiralo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, prof. dr Ranko Lazović.

On je naveo da je to urađeno nakon što je ustanovljeno da je jedan ljekar barske bolnice zaražen virusom korona. Istakao je da će ljekari iz Podgorice narednih 14 dana pružati usluge Baranima, te da trudnice ne treba da brinu jer će dobiti sve potrebne instrukcije.

– Sve trudnice i porodilje, kao i drugi pacijenti, i svi oni koji su bili u kontaktu sa izolovanima u Baru, biće testirani. To je epidemiološko pravilo kojeg se strogo pridržavamo kako bismo spriječili eskalaciju virusa – naveo je prof. Lazović.

Direktor Opšte bolnice u Beranama dr Budimir Dabetić podsjetio je da je po planu predviđeno da ustanova na čijem se čelu nalazi bude regionalni centar za čitav sjever za liječenje zaraženih korona virusom.

Iz tih razloga, kako je saopštio, svi lakši pacijenti su otpušteni na kućno liječenje, s tim da se primaju samo hitni slučajevi. On je potvrdio da je bolnica u Beranama i stručno i kadrovski osposobljena da odgovori postavljenom zadatku i da posjeduje opremu neophodnu za liječenje pacijenata inficiranih koronavirusom.

– Spremno dočekujemo buduće izazove. Imamo dovoljno praznih kreveta. Na odjeljenjima Opšte bolnice nalaze se samo pacijenti koji zbog opšteg stanja faktički moraju da budu tu. Primamo smo najhitnije slučajeve, kako bismo sačuvali smještajne kapacitete za eventualno oboljele od koronavirusa. Trenutno imamo šest respiratora, a u toku dana treba da dobijemo i sedmi – naveo je dr Dabetić.

Nakon saznanja da na području Andrijevice ima šest osoba zaraženih korona virusom, ovo mjesto je izgledalo gotovo pusto. Na ulicama su se mogli vidjeti samo rijetki prolaznici koji su obavljali najneophodnije poslove i nabavku osnovnih životnih namirnica i ljekova.

Predsjednik opštine Srđan Mašović je ponovo pozvao sugrađane da ostanu doma i da bez prijeke potrebe ne izlaze vani.

Na području opštine Kotor nema zaraženih korona virusom, a pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom trenutno je 275 osoba, saopštio je Danu direktor Doma zdravlja (DZ) Kotor dr Igor Kumburović.

Ispred ove zdravstvene ustanove je inače 24. marta Vojska CG postavila šator namijenjen za trijažu, kao što je na osnovu naredbi nadležnih urađeno i ispred svih ostalih domova zdravlja u Crnoj Gore koji imaju Hitnu medicinsku pomoć. Tu svi pacijenti koji dolaze u Dom zdravlja prolaze trijažni postupak medicinskog tima, što podrazumijeva razgovor, uzimanje anamneze i pregled. Dr Kumburović navodi da se u odnosu na simptome odlučuje kako će se svaki građanin tretirati, a o čemu na osnovu algoritma odlučuje epidemiolog. Ukoliko pacijent nema simptoma i tegoba može da uđe u zgradu DZ-a kod svog izabranog doktora.

– U Opštoj bolnici Kotor zasad nemamo registrovane inficirane Kovidom 19 izjavio je ranije za Dan direktor ove zdravstvene ustanove primarijus dr Ivan Ilić.

On je kazao da je medicinsko osoblje bolnice „za sada kompletno”, s tim što je dio zdravstvenih radnika, onih koji su rizičniji i koji su starije dobi, poslati kući.