29. septembar – Tender za dvije klinike u KCCG do kraja godine

0
148

Tender za izgradnju Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju u okviru Kliničkog centra Crne Gore mogao bi da bude objavljen tokom četvrtog kvartala 2021. godine, idealno u oktobru. To je najavila ministarka zdravlja dr Jelena Boronović Bojović u Institutu za javno zdravlje gdje je predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen i premijeru Zdravku Krivokapiću predstavila investicije Evropske unije u crnogorsko zdravstvo.

Ukupan budžet za izgradnju obje klinike iznosi 8,5 miliona eura, a projekat se 100 odsto finansira iz fondova EU.

– Nova zgrada će se sastojati od donjeg nivoa, prizemlja i dva gornja sprata. Ukupna bruto građevinska površina iznosi 5.530,59 m2, a neto površina bez donjeg nivoa 3.504,25 m2. Pripremljen je tenderski dosije koji je proslijeđen Delegaciji EU na odobrenje. Nakon sastanka sa Nj.E Kristinom Oanom Popom i saradnicima, tenderski dosije je u finalnoj fazi pripreme. Očekujemo da bi tender mogao da bude objavljen tokom četvrtog kvartala 2021. godine, idealno već u oktobru – kazala je dr Borovinić Bojović.

Ministarka je predočila da ukupna pomoć koju smo do sada dobili iznosi 55 miliona eura.

– Pomoć se ogleda kako kroz direktnu budžetsku podršku tako i kroz sredstva za izgradnju klinika, nabavku vakcina, laboratorijske opreme i mnogih drugih aspekata – objasnila je ministarka zdravlja.

Dr Borovinić Bojović je izdvojila ugovor o grantu EU4Health: Doprinos dostupnosti i pristupu vakcinama protiv COVID-19 u Crnoj Gori čija je vrijednost 2.431.357,00 eura.

– Bespovratna sredstva predviđaju nabavku vakcina koje je odobrila Evropska agencija za ljekove, kao i nabavku pomoćne opreme za skladištenje vakcina, ali i troškove u procesu promocije imunizacije – navela je dr Borovinić Bojović uz napomenu da Ministarstvo zdravlja već sprovodi aktivnosti nabavke vakcina kroz ovaj grant kroz bilateralne i trilateralne sporazume, kao i aktivnosti na pripremi specifikacija za nabavku opreme.

Osim toga, Ministarstvo zdravlja Crne Gore je pripremilo aplikaciju i poslalo je na dalju proceduru u Delegaciju EU u vezi sa Fondom solidarnosti EU. Ukupan iznos dodijeljenih sredstava je 199.505,00 eura. Ova sredstva smo opredijelili za pokrivanje dodatnih troškova medicinskog osoblja koji ulažu značajne napore u borbi protiv COVID-a.

Dr Borovinić Bojović je skrenula pažnju na to da je Crna Gora od nula vakcina i nula vakcinisanih u decembru 2020. godine do danas obezbijedila preko 820 hiljada vakcina protiv koronavirusa. Više od 50 odsto punoljetnih, koji se vakcinišu u Crnoj Gori, dobilo je makar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa dok je preko 44 odsto vakcinisano u cjelosti.

– Za mnoge neočekivano, ali kao posljedica posvećenog rada, Crna Gora je organizovala jedan od najefikasnijih procesa imunizacije protiv koronavirusa. Otvorili smo čak 130 vakcinalnih punktova, pa je prvih dana odziv prelazio 10 hiljada. To je naš kapacitet usluge kom nam se divila i Evropa. Imunizacija je omogućena i u vakcinalnim autobusima. Uz to, obezbijedili smo i vakcinaciju u porodičnim kućama i firmama – navela je dr Borovinić Bojović.

U kompletnom procesu, kako je naglasila, nemjerljiv doprinos daje Evropska unija.