3. jun – INVESTIRANJE U OBRAZOVANJE BABICA SPASIĆE MILIONE ŽIVOTA

0
355

Prema izvještaju objavljenom od strane Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo (UNFPA) i Međunarodne konfederacije babica (ICM) postoji veliki deficiti radne snage u oblasti akušerstva u 73 zemalje, u kojima je potreba za ovim kadrom izuzetno izražena. Pomenuti izveštaj daje predlog novih strategija za rješavanje deficita i spašavanje miliona života žena i novorođenčadi.
„Ovaj izveštaj, kao i Akcioni plan o novorođenčadima nedavno usvojen od strane Svjetske zdravstvene skupštine, predstavlja jasan put napretka. Oba imaju za cilj da podstaknu vlade da izdvoje novčana sredstva za zdravstvenu zaštitu majki i novorođenčadi u okviru nacionalnih programa zdravstvenog sektora, navodi dr Flavia Bustreo, asistentkinja generalnog direktora SZO za porodicu, žene i zdravlje djece.
Utvrđeno je da su 73 afričke, azijske i latinoameričke zemlje nosioci 96% ukupnog broja smrtnih slučajeva žena na porođaju u svijetu, 91% mrtvorođene dece i 93% smrti novorođenčadi, a samo 42% od ukupnog broja babica, medicinskih sestara i ljekara stavljeno im je na raspolaganje. Izveštaj poziva zemlje da ulažu u obrazovanje i obuku babica i tako doprinesu kvalitatnijem životu.
„Babice umonogome doprinose zdravlju majki i novorođenčadi, a samim tim donose i dobrobit čitavoj zajednici. Pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti je osnovno ljudsko pravo. Veća ulaganja u akušerstvo predstavljaju ključ ostvarivanja ovog prava, rekao je dr Babatunde Osotimehin, izvršni direktor UNFPA.
Babice imaju ključnu ulogu u postizanju Milenijumskih ciljeva razvoja (MDGs) 4 (smanjenje smrtnosti djece) i 5 (povećanje zdravlja majki). Ukoliko su babice obrazovane po međunarodnim standardima, one mogu da pruže oko 90% neophodne brige ženama i novorođenčadima i smanje njihovu smrtnost za dvije trećine.