Veliki dan za crnogorsku neurologiju

0
243

23. januara je održana Akademija Udruženja neurologa Crne Gore povodom otvaranja Intenzivne njege Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), koja po trenutnim kapacitetima, stručnim potencijalima i znanju koje imaju crnogorski neurolozi može da parira bilo kom evropskom centru.

To je poručio predsjednik Udruženja neurologa Crne Gore, dr Jevto Eraković, ističući da je danas poseban dan za crnogorsku neurologiju.

– Izuzetno sam ponosan što danas prisustvujemo otvaranju novih kapaciteta Klinike za neurologiju. Ovo je uspjeh svih nas. Dobijamo najsavremenije kapacitete koji danas mogu da se mjere sa bilo kojom evropskom bolnicom. Ovi uslovi nisu mogli da se ostvare bez velike pomoći naših prijatelja i partnera. Prije svega, želim da se zahvalim našim prijateljima iz Kine, kompaniji CRBC, koji su donacijom od preko 500 hiljada eura omogućili adaptaciju i širenje Klinike, a takođe i Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore koji je nadomjestio značajan nedostatak sredstava koji je postojao u tom trenutku – naveo je dr Eraković.

Po trenutnim kapacitetima, stručnim potencijalima i znanjima koje imaju crnogorski neurolozi možemo, kako je rekao, da pariramo bilo kom evropskom centru.

– Zahvaljujem se svim kolegama iz Klinike za neurologiju koji su znanjem, entuzijazmom i doprinosom učinili da danas ovako izgleda Klinika za neurologiju, i mislim da ovo treba da postane obrazac kako treba da funkcioniše zdravstveni sistem – rekao je dr Eraković.

Direktorica KCCG, specijalista neurologije dr Ljiljana Radulović, kazala je da proširenje kapaciteta Intenzivne njege Klinike za neurologiju ne predstavlja kraj razvoja te Klinike.

– Kao neurolog imam zadatak da se nastavi razvoj Klinike u smislu povećanja kadra i dopunske edukacije. Velika mi je želja da postoji nešto što se zove akreditacija ove Intenzivne njege i njeno međunarodno priznanje u okviru Klinike za neurologiju – kazala je dr Radulović.

Smatra da i brojne klinike u Evropi mogu da nam pozavide na mogućnostima koje postoje u okviru Klinike za neurologiju.

– U smislu usluga koje nudimo, ne vidim da bismo nešto značajno mogli da proširimo na našoj Klinici – istakla je dr Radulović.

Direktor Klinike za neurologiju, specijalista neurologije dr Slaviša Peruničić, rekao je da na Klinici trenutno radi osam specijalista, među kojima su jedan supspecijalista i jedan magistar.

– Takođe, imamo pet ljekara na specijalizaciji. Imamo 47 sestara, među kojima je četiri magistra i osam sa visokom stručnom spremom. Među njima imamo sestre koje se nalaze na pozajmici u Covid centru, njih 12, a 12 sestara je trenutno na bolovanju zbog porodiljskog, trudničkog odsustva ili infekcije koronavirusom – rekao je dr Peruničić.

Organizaciona jedinica Klinke za neurologiju ima tri cjeline, od kojih jedinica intenzivnog liječenja ima osam kreveta.

– Jedinica za poluintenzivnu njegu ima četiri kreveta, a jedinica za intenzivno liječenje moždanog udara ima takođe četiri kreveta. Imamo prostoriju za telemetriju i hitne intervencije, kao i prostorije za osoblje – kazao je dr Peruničić.

Na svečanoj Akademija neurolog, prof. dr Slavica Vujisić, govorila je o istorijatu  i ostvarenim rezultatima.

                                                                Služba za odnose sa javnošću
Klinički centar Crne Gore