31. januar – PREŠEVO DOBILO NOVO PORODILIŠTE

0
332

Preševo – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport predao je opremu za vanbolničko porodilište u Preševu, koja je nabavljena sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU – PROGRES.

Porodilište u Preševu zatvoreno je 1989. godine, pa su žene iz tog kraja morale da putuju i 70 kilometara do Vranja, Skoplja, Gnjilana, Prištine ili Kumanova, da bi se porodile. Da bi novo porodilište počelo da radi, preko EU PROGRES-a donirani su inkubator, ultrazvučni aparat, sterilizator, defibrilatori i druga oprema vrijedna 255.000 eura.

– Ovaj projekat je primjer dobre saradnje između Vlade Srbije, Evropske unije, Opštine Preševo i Koordinacionog tijela. Žene iz Preševa i okoline će se porađati ovdje u savremenom porodilištu koje po svim pravilima struke, etike i humanosti ne zaostaje za evropskim zemljama – rekla je ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić – Dejanović.

Majkl Devenport je naveo da je izgradnja tog porodilišta bio jedan od priritetnih projekata za unapređenje zdravstvene zaštite na jugu Srbije, koji su zajedničkim naporima uspjeli da završe.

– Ovo je i dobar primjer kako zajedničke vizije ministarstava, Koordinacionog tijela, lokalne samouprave i stranih donatora mogu da se kvalitetno realizuju. Samo sa dobrom zdravstvenom zaštitom i kvalitetnim uslovima za brigu o trudnicama i porodiljama možemo da se nadamo zdravom potomstvu – rekao je Devenport.

Predsjednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa kazao je da je taj projekat proizvod kontinuiranog rada, u cilju poboljšanja uslova za žene.

 Izgradnju te vanbolničke ustanove finansirali su Ministarstvo zdravlja, Koordinaciono tijelo za Preševo, Bujanovac i Medveđu i Opština Preševo.