31. oktobar – Vremenske prilike utiču na osobe sa artritisom – SAD

0
328

Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru otkrili su da oboljeli 20 odsto češće osjećaju bol i nelagodu u danima koji su kišoviti i vjetroviti sa niskim atmosferskim pritiskom nego u danima sa uobičajenim vremenskim prilikama.

Studija koju je finansirala humanitarna organizacija Versus artritis proučavala je 2.658 ljudi koji su svakodnevno pružali podatke na uvid o svom stanju tokom šest mjeseci. Grupa ispitanika je imala niz različitih zdravstvenih problema, pretežno povezanih s artritisom, ali oni su uključivali i fibromijalgiju, migrenu i neuropatski bol.

Prema istraživanju, danima u kojima je bila povećana vlažnost vazduha najčešće se javljao bol, dok je „suvim“ danima stanje bilo najbolje. Nešto niži pritisak i jači vjetar takođe su bili povezani s bolnijim danima, mada u manjoj mjeri u odnosu na vlagu.

Smatra se da vrijeme utiče na simptome kod pacijenata s artritisom. Ipak, i pored mnogih istraživanja koja su u fokus stavila postojanje i prirodu ovog odnosa, ne postoji naučni konsenzus. S obzirom na to da možemo prognozirati vremenske prilike, možda je moguće razviti i takozvanu prognozu pojave bola, prenosi Kliks.