31. oktobar – Jednaka verzija osobe postajaće u besmrtnom digitalnom obliku – SAD

0
326

U teoriji, um se može prenijeti “kopipejstom” ili postupnom zamjenom neurona, a naučnici smatraju da to nadilazi ograničenja životnog vijeka čovjeka.

– Um, sjećanja, osjećaji i ličnost osobe umnožavali bi se, a nova i jednaka verzija te osobe postojala bi u potencijalno besmrtnom digitalnom obliku – smatra profesor psihologije i neuronauke prof. dr Michael Graziano. On zapravo govori o “mind uploadingu”, odnosno zamišljenom procesu skeniranja i kopiranja mentalnog stanja pomoću kojeg bi kompjuter pokrenuo simulacijski model obrade informacija, na isti način kao i mozak, piše Guardian.

Iako zvuči futuristički, to je teoretski moguće, jer ne postoje zakoni fizike koji bi to sprečavali. Tehnologija brzo napreduje, pa bi se jednog dana ljudski mozak mogao kopirati na neki hard, na internet ili u “oblak”. Mnogi alati za to već postoje, a neuronaučnik prof. dr Randal Koene osnovao je neprofitnu organizaciju CarbonCopies koja promoviše prenos uma.

– Vaš mozak je orkestar koji svira simfoniju vašeg mentalnog iskustva i vaše svjesnosti, a to iskustvo vaš je prozor za postojanje i za svemir. Naš je cilj sačuvati, obnoviti, pa čak i poboljšati mentalno iskustvo van granica biologije – istakao je prof. Koene.