4. april – NOVA UPUTSTVA ZA OBOLJELE OD TUBERKULOZE

0
422

svijet1Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je tuberkuloza druga po redu smrtonosna bolest na svijetu, odmah posle AIDS-a. Tokom 2013. godine, milion i po ljudi umrlo je od tuberkuloze, od 9 miliona koji su bili zaraženi, većinom u siromašnim ili zemljama sa srednjim prihodima, kao što je Uganda.

Oni koji se oporave često nastavljaju da pate od hroničnog kašlja što im značajno otežava disanje, rekao je dr Vinceslas Katagira iz bolnice Mulago u Kampali.

„Na žalost, nakon što je tuberkuloza izliječena, oštećenje pluća ostaje i formira se ožiljak, i među mnogim stvarima koje mogu da izazovu hronična oboljenja pluća, u pitanju je tkivo ožiljka koje ostaje u plućima,“ rekao je dr Katagira. Situaciju otežava i otvoreni plamen koji mnoge porodice koriste za kuvanje, kao i gasne lampe i duvanski dim, koji ispuštaju mikoroskopske čestice koje doprinose hroničnom bronhitisu i emfizemu kod pacijenata koji se oporavljaju od tuberkuloze.

Njihovo zdravstveno stanje pogoršava se do tačke u kojoj postaju nesposobni za rad. Program pulmonarne rehabilitacije uspostavljen u bolnici Mulago, pokazuje da se zdravlje pacijenata značajno poboljšava kada oni prisustvuju časovima vježbanja i kada poboljšaju način ishrane.

Autor studije, dr Rupert Džons kaže da bi podaci, prikupljeni u Ugandi mogli da doprinesu drugim zemljama sa velikim brojem pacijenata sa tuberkulozom.

„Počećemo da izdajemo uputstva i ako dobijemo dodatna sredstva, bićemo u stanju da to primjenimo širom Istočne Afrike i po drugim zemljama širom Evrope i, takođe, Dalekog Istoka,“ kazao je dr Džons.