4. oktobar – NOVI TEST ZA OTKRIVANJE RAKA DEBELOG CRIJEVA

0
411

Sudeći prema podacima Svjetskog fonda za istraživanje raka i američkog Institutu za istraživanje raka, rak debelog crijeva je treća po redu najčešća vrsta kancera u svijetu i četvrti najčešći uzrok smrti za žene i muškarce. Procenat onih koji prežive raste ukoliko je rak debelog crijeva ustanovljen dovoljno rano, a jedna nova vrsta testa obećava da će zamjeniti neprijatnu kolonoskopiju, kao najpouzdaniji metod za to.

            Ljekari kažu da je najpouzdaniji test za rak debelog crijeva kolonoskopija – gledanje unutrašnjosti najvećeg crijeva. Uz pomoć specijalnog instrumenta, ljekari mogu da pronađu potencijalno smrtonosne polipe i uklone ih na licu mjesta. Onkolog sa Univerziteta grada Majamija Ajk Akunili, kaže da ta procedura nije popularna.

            „Treba da provučete nešto kroz nečiju pozadinu i većina osoba to ne voli”, rekao je dr Ajk.

 

Zato se mnogi pacijenti odlučuju za manje invazivni test kojim se utvrđuje okultno kravarenje u digestivnom traktu. On može da se uradi kod kuće, ali je manje pouzdan. Ne može da ustanovi polipe, a čak i ne može da uoči neke kancere. Međutim, za novi način testiranja uzoraka stolice, nazvan Kologard, tvrdi se da je 92 posto pouzdan u otkrivanju raka debelog crijeva. Doktor Akunili kaže da je to posebno dobra vijest za one koji izbjegavaju kolonoskopiju.

            „To bi moglo da poveća svijest i učini da mnogo više ljudi koji oklevaju sa testiranjem, zapravo obave pregled,“ dodao je dr Akunili.

Pacijenti bi mogli da uzmu uzorak stolice kod kuće i pošalju ga u laboratoriju, gdje bi se obavilo ispitivanje na nekoliko genetičkih markera, koji se povezuju sa polipima ili ranom fazom tumora.

Gastroenterolog sa klinike Mejo Dejvid Alkvist, kaže da novi test može da vodi ka manjem broju slučajeva raka debelog crijeva, baš kao što je Papanikolau test smanjio broj slučajeva raka grlića matrice.