5. mart – VAKCINA PROTIV EBOLE STIŽE U GVINEJU

0
302

Na osnovu podataka iz početnih perspektivnih kliničkih ispitivanja krajem 2014.godine, SZO je zajedno sa Ministarstvom zdravlja Gvineje, Ljekarima bez granica (MSF), Epicentrom i Norveškim institutom za javno zdravlje (RIJZ) pokrenula III fazu testiranja vakcine VSV-EBOV za sprečavanje pojave i širenja ebola virusa. Vakcina je razvijen od strane Agencije za javno zdravlje Kanade.

„Naporno smo radili da bi stigli do ove tačke“, rekla je generalna direktorka SZO-a, dr Margaret Čen.

„Postojala je snažna inicijativa od strane ugroženih zemalja i svih partnera da se ubrza razvoj i dostupnost dokazanih intervencija. Ako se vakcina pokaže efikasna, ona će biti prvo preventivno sredstvo protiv ebola virusa u istoriji“, kazala je dr Čen.

Vakcinacija će se obaviti u oblastima Base Gvineje, regionu koji trenutno ima najveći broj slučajeva obolijevanja u zemlji. Usvojena strategija je „prsten vakcinacija“, zasnovan na pristupu koji se koristio za iskorjenjivanje velikih boginja 1970. godine. To uključuje identifikaciju novodijagnostikovanih slučajeva ebole, takozvani „indeks slučaj“, i praćenje svih njegovih/njenih kontakata. Kontakti će biti vakcinisani ako daju svoj pristanak.