6. decembar – 3D NOVA DIMENZIJA KARDIOHIRURGIJE

0
342

Štampanje u 3D tehnologiji sada je počelo da se primjenjuje i na ljudsko srce, ne za pravljenje novog organa, već za model koji je identičan srcu. Nova tehnologija će pomoći hirurzima da bolje procijene pacijenta prije operacije.

Kardilog Metju Bremlet koristi digitalne slike za detaljno ispitivanje srca i na osnovu njih pravi identične kopije na medicinskom koledžu univerziteta u Ilinoisu, gdje vodi program za magnetnu rezonancu za urođene srčane mane. Na sastanku Američkog udruženja kardiologa, on je istakao da modeli odštampani 3D tehnikom mogu da otkriju mane koje možda ne bi bile očigledne na snimcima.

Evo kako to funkcioniše: snimci tehnikom kompjuterizovane tomografije, magnetne rezonance i drugi podaci šalju se 3D štampaču, koji onda pravi repliku srca u vidu gipsanog ili keramičkog kalupa. Štampač zatim konstruiše srce sloj po sloj.

Kardiohirurg Keti Maglijato bila je uvjerena posle onoga što je vidjela i kaže da je sa zadovoljstvom uvrstila 3D model u svoju praksu.

„Činjenica da mogu da uzmem tu komplikovanu strukturu, koja ima bezbroj vjerovatnoća kako može da izgleda kada otvorim tijelo, te ako mi je date prije operacije i mogu da je držim i planiram zahvat na osnovu onoga što vidim, dodirujem i osjećam za mene je to nešto što potencijalno može potpuno da promijeni plan operacije i da sačuva živote,“ dodala je dr Maglijato.