7. jul – DELEGACIJA CRNE GORE UČESTVOVALA NA SASTANKU REGINALNE MREŽE ZEMALJA JUGOISTOČNE EVROPE U BUKUREŠTU

0
342

Delegacija Crne Gore učestvovala je na sastanku Regionalne mreže zemalja Jugoistočne Evrope, pod nazivom “Povećanje raspoloživosti krvi i obezbijeđenje najvećeg stepena bezbijednosti za davoce i pacijente u transfuziološkoj terapiji u specijalnim, hitnim okolnostima”, koja je od 07. do 09. jula 2014. godine održana u Bukureštu.

Tema sastanka bila je usaglašavanje stavova i postizanje jedinstvenog pristupa u obezbijeđenju sigurne krvi u hitnim, specijalnim vanrednim okolnostima, a u cilju unaprijeđenja međunarodne saradnje i brzog i efikasnog djelovanja u takvim situacijama.

Sastanak je organizovan od strane Evropske komisije, uz podršku TAIX-a, u saradnji sa Ministarstvom Zdravlja Rumunije, Ministarstvom zdravljaSrbije, SEE RHDC za Akreditaciju i kontinuirano unaprijeđenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srbije i SEE RHDC za bezbijednost krvnih produkata, Oradea, Rumunija.

Aktivno učešće na sastanku uzeli su predstavnici osam zemalja Jugoistočne Evrope, predstavnici Turske i Kosova. U ime transfuziološke službe Crne Gore, sadašnju situaciju je prezentovala direktorka Zavoda za transfuziju krvi i Fokal point u oblasti transfuzije krvi za Crnu Goru, prim.dr Gordana Rašović.

Crnogosrku delegaciju sačinjavali su predstavnici Ministarstva zdravlja, direktor Direktorata za bioteku i međunarodnu saradnju dr Mira Jovanovski – Dašić, direktor Direktorata za unaprijeđenje i kontrolu kvaliteta, dr Sanja Simović, PR Ministarstva zdravlja Tanja Boljević, zatim direktorka Zavoda za transfuziju krvi, prim. dr Gordana Rašović i predstavnik Instituta za javno zdravlje, dr Milica Stanišić, spec.epidemiolog