7. mart – ČESTITKE IZ SZO POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

0
428

Generalni direktor SZO dr Margaret Čen uputila je čestitku povodom Međunarodnog dana žena. „Na ovaj dan SZO se pridružuje drugima koji slave ženska dostignuća. Ovi uspjesi su inspirativni i mogu da pokrenu promjene. U razvoju zdravstva, kao i u mnogim drugim oblastima, žene su nosioci promjena. Žene su pokretačka snaga i stvaraju bolji život za porodice, zajednice, a i sve više njih bira se na vladajućim funkcijama.“-navodi se u saopštenju.

„Da bi inspirisali promjene, sve žene trebalo bi da budu slobodne, da ostvaruju svoj puni potencijal. To znači da ih treba osloboditi od svih oblika diskriminacije, treba ih edukovati, dati im slobodu da imaju sopstvene prihode i prate puteve karijere koju odluče da žele.“- navodi Čen.

Zdravstveni sistem može da uradi mnogo toga za emancipaciju žena. Ženama treba obezbijediti pristup zdravstvenim institucijama uključujući seksualno i reproduktivno zdravlje. Na prošlogodišnjem samitu o planiranju porodice u Londonu odlučeno je da se radi na smanjenju broja žena i djevojaka u zemljama u razvoju koje žele pristup modernim kontraceptivnim sredstvima. Ovo će omogućiti milionima žena da samostalno odlučuju kada i koliko djece žele da imaju.