12. mart – GOJAZNOST U NEKIM ZEMLJAMA RASTE S PRIHODIMA

0
339

U mnogim zemljama srednje i niske platežne moći gojaznost raste zajedno sa prihododom. Najnovije studije pokazuju da što su žene više obrazovane veće su šanse da će izbjeći gojaznost. Dr Amina Aitsi-Selmi je glavni autor studije na koledžu u Londonu. Ona je sprovela studiju u cilju saznanja da li se trendovi koji važe u zemljama sa visokom platežnom moći mogu naći i u drugim zemljama. „Poznato je da u zemljama velike platežne moći obrazovanje i prihodi imaju tendenciju da zajedno rastu i da oni koji su najviše obrazovani i imaju velike prihode teže da budu što mršaviji i obrnuto.“ istakla je ona.

Studija je fokusirana na zemlje srednje platežne moći kao što su Egipat, Jordan i Kolumbija, kao i zemlje niže platežne moći Nigerija, Indija i Benin. Ovo su zemlje u kojima su prihodi u porastu. Kao rezultat toga žene kupuju kaloričniju hranu. To je hrana velike energetske gustine. Hrana prepuna šećera, soli i masti; takozvana brza hrana.

„Studija pokazuje da iako su veći prihodi imaju koleraciju sa gojaznošću kod žena u zemljama niske i srednje platežne moći  dogodilo se nešto čudno. Žene sa visokim obrazovanjem nijesu zanesene trendom mršavosti.“- rekla je Aitsi-Selmi. „Najvjerovatniji razlog ovakvog rezultata je taj što kulturološki žene imaju različite preference u oblikovanju tijela i njegovom izgledu.“- navodi dr Amina.