8. avgust – SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA PROGLASILA VANREDNO STANJE

0
354

Direktorka Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Čen proglasila je globalno vanredno stanje zbog obima epidemije virusa ebole u Zapadnoj Africi.

– Ovog jutra proglašavam aktuelnu epidemiju ebole globalnom prijetnjom za javno zdravlje. Odluka komisije je bila jednoglasna. Njihov savjet potvrđuje ozbiljnost i neobičnu prirodu epidemije ebole i potencijal za dalje međunarodno širenje, ali takođe i potrebu za snažnom međunarodnom koordinacijom odgovora – istakla je Čen.

Čen je izjavila da ova deklaracija ne znači da će sve ili mnoge zemlje imati slučajeve ebole. Ona je istakla da je predostrožnost u sprečavanju širenja ebole veoma važna, posebno u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, gdje je od marta tekuće godine od ebole umrlo više od 900 osoba.

Direktor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Tomas Friden izjavio je na kongresnom pretresu o eboli da će Centri uskoro imati 50 stručnjaka u središtu krize. Oni su raspoređeni pošto su Centri za kontrolu bolesti aktivirali operativni centar za vanredne situacije na najvišem nivou, kao odgovor na pojavu ebole.

– Uvjeren sam da ćemo, ako budemo radili djelotvorno, zaustaviti i ovu epidemiju. Ali neće biti brzo, i neće biti lako. To zahtjeva posebnu pažnju, jer ako iza sebe ostavite i najmanji plamičak, pretvoriće se u šumski požar. Jedan pacijent koji nije izolovan ili nema dijagnozu, jedan zdravstveni radnik koji nije zaštićen, jedan kontakt koji nije praćen mogu da izazovu novi lanac prenošenja i još jednu epidemiju – dodao je Friden.