9. avgust – SVINJSKA BEŠIKA DRAGOCJENA U MEDICINI

0
490

Obećanje da bi matične ćelije mogle jednoga dana da pomognu u regeneraciji oštećenog tkiva izgleda da je blizu da se ostvari. Naučnici na univerzitetu u Pitsburgu saopštili su da je kod nekih od njihovih teško povrijeđenih pacijenata izraslo novo mišićno tkivo uz pomoć svinjskih bešika.

Poslije skijaške nezgode u kojoj je izgubio većinu mišića potkoljenice, Nikolas Klark nije više mogao da obavlja većinu svojih redovnih aktivnosti.

– Uz gubitak mišića, izgubio sam dosta krvnih sudova, nerava i drugog tkiva u toj nozi. To je zaista ograničilo sve aktivnosti – kazao je Klark.

Skeletni mišići mogu da se regenerišu poslije manjih povreda uz pomoć fizikalne terapije ali, ako je gubitak veći od 20 odsto, povreda postaje trajna, kaže dr Stiven Badilak sa univerziteta u Pitsburgu.

Naučnici već dugo znaju da matične ćelije, ubrizgane na mjesto povrede, mogu zapravo da se pretvore u nove mišićne ćelije. Ali potrebna im je neka vrsta strukture, matrica, da bi izrasle. Badilakov tim napravio je ekstracelularnu matricu od svinjske bešike. Oni su uklonili sve ostatke ćelija iz tkiva, kako ih imunološki sistem primaoca ne bi odbacio.

Matrica je ugrađena na mjesto povrede i kako se polako razlaže u tijelu primaoca, ispušta hemikalije koje privlače matične ćelije. Fizikalna terapija pomaže da matične ćelije prepoznaju da treba da formiraju mišićno tkivo. Svih pet pacijenata u Badilakovoj studiji izgubili su 60 do 90 odsto mišića. Šest mjeseci poslije početka terapije, svima je izrastao po neki novi mišić, a tri pacijenta imala su značajno poboljšanje. Klark kaže da ponovo može da vozi svoj bicikl i da preskače konopac.