Atopijski dermatitis – terapijski vodič

0
125

1. UVA+UVB ( 280-400 nm)

2. Graničnospektralni UVB ( BB-UVB) ( 280-320 nm)

3. Uskospektralni UVB ( vrh 311-313 nm)

4. UVA 1 ( 340-400 nm)

Kada se prepisuje, fototerapija je uvijek dio ukupnog terapijskog plana ili tretman druge linije koji se češće upotrebljava kod odraslih pacijenata, a rjeđe kod djece. Kod djece mlađe od 12 godina ovu terapiju ne treba upotrebljavati!

Po pravilu, fototerapija se ne upotrebljava u akutnoj fazi bolesti (sem UVA 1), a korisna je za tretiranje hroničnih, pru-ritičnih, lihenifikovanih formi. Ne treba je prepisivati pacijentima koji su primijetili pogoršanje pri izlaganju suncu, kao ni za promjene na skalpu i pregibima! Topijski steroidi i emolijensi mogu se prepisivati kao početak fototerapije, za smanjenje mogućeg razbuktavanja stanja, a topijske imunosupresive kao pimekrolimus i takrolimus treba izbjegavati. UV može biti kombinovana s prethodno (oralno ili topijski) datim fotosenzibilišućim agensima (psoraleni)1, no ona se ipak u posljednje vrijeme dovodi u vezu s kasnim posljedicama u vidu maligniteta kože i/ili njenog preranog starenja.

Nove mogućnosti se otvaraju pri­mjenom 308 nm monohromatskog excimer svijetla, kod pacijenata s lokalizovanim ili terapi-rezistentnim atopijskim dermatitisom. Pulsed-Dye Laser za terapiju atopijskog derma­titisa, za sada je, eksperiment!

Nastaviće se

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog

Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva