Bez straha i panike na porođaju

0
649

Milica GNajveće bogatstvo svake drzave  su djeca. Zbog toga majčinstvo treba tretirati kao najvažniju i ključnu investiciju.

Trudnoća je nešto posebno u životu svake žene  i treba je učiniti što sigurnijom, a jedan od načina da to postignemo  je da  damo  podršku trudnicama kroz škole za trudnice.

U Nikšiću je u organizaciji NVO Partus pokrenuta besplatna škola za sve zainteresovane trudnice.

Trudnice se mogu uključiti u školu počev od 28-me nedjelje trudnoć,e  mada su planirana i  predavanja za  ostale trudnice  na teme ishrane i  njege, kontrolnih  pregleda u  trudnoći, značaja suplementacije u trudnoći itd.

Najveći broj trudnica prolazi kroz trudnoću bez komplikacija  tako da one mogu bez ikakve bojazni da se uključe u  program ove skole. Program skole je podijeljen na predavanja i vježbe. Cilj predavanja  je upoznavanje sa mehanizmom  i tokom porođaja, kako  prepoznati  početak porođaja, šta  ponijeti sa sobom u porodilište itd. Osim predavanja, trudnice će u školi  naučiti i tehnike disanja u određenim fazama porođaja, tehnike relaksacije  i napinjanja, Kegelove vježbe kao i kondicione vježbe.

Uravnotežena fizička aktivnost  i pravilna ishrana su jako važni za zdravlje trudnice i njenog potomstva. Pored psihofizicke pripreme za porođaj,  trudnice se pripremaju i za prve dane majčinstva: uče o značaju i tehnikama dojenja kao i o eventualnim problemima sa kojima se dojilje susrijeću  (zastoj mlijeka, ragade…), o njezi novorođenčeta, obradi pupčanika itd.

Prepoznati značaj škole za trudnice je od krucijalnog značaja za svaku buduću majku. Ona omogućava najbolji način pripreme trudnice za porođaj, a cilj nam je da trudnice dolaze bez straha i panike na svoj porođaj, da u njemu aktivno učestvuju i da porođaj dožive kao lijepo iskustvo.

Škola za trudnice je i prva karika u lancu, koja doprinosi podizanju svijesti o značaju dojenja.

U realizaciju  programa škole su uključeni: ginekolog, pedijatar, babica, fitnes instruktor, fizioterapeut, stomatolog i psiholog, a planirana su i druženja i interaktivni razgovori između trudnica i porodilja, kako bi im one prenijele svoja iskustva.

Pozivamo sve trudnice da dođu da se uključe u školu, da  zajedno učimo i vježbamo i  pripremimo se  za  najradosniji dan u životu – rođenje  bebe.

 

Dr Milica Glušac, ginekolog akušer