Bolnica ”Danilo Prvi” proslavila 140 godina rada

0
973

[heading size=”7”]Svečana akademija u Vladinom domu na Cetinju povodom jubileja najstarije crnogorske zdravstvene ustanove [/heading] Danas, nakon 140 godina predanog rada plejade nesebičnih, stručnih i posvećenih profesionalaca, koji su zaslužni za ugled i renome koji ova zdravstvena ustanova ima i van naših granica, bolnica “Danilo Prvi” zauzima značajno mjesto u zdravstvenom sistemu Crne Gore – rekao je ministar zdravlja prof dr Miodrag Radunović.

Najstarija crnogorska zdravstvena ustanova, bolnica “Danilo Prvi” na Cetinju, obilježila je svečanom akademijom koja je 23. decembra održana u Vladinom domu u prijestonici, 140 godina postojanja. Na proslavi jubileja, koja je organizovana pod pokroviteljstvom predsjednika države Filipa Vujanovića, a kojoj su prisustvovali brojni gosti i osoblje cetinjske zdravstvene ustanove, govorili su ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radu­nović, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i direktor bolnice “Danilo Prvi” dr Ivan Gazivoda.

– Opšta bolnica “Danilo Prvi” imala je i ima neprocjenjivu ulogu u zdravstvenom sistemu Crne Gore. Ljekari ove bolnice za proteklih 140 godina dali su izuzetno veliki doprinos u razvoju medicinske struke i nauke u Crnoj Gori. Prve dvorske ljekare doveo je na Cetinje 1858. godine knjaz Danilo, čime je i praktično počela primjena naučne medicine na Cetinju i u Crnoj Gori. Kruna zalaganja i pregalaštva tadašnjih zdravstvenih poslenika bila je izgradnja bolnice “Danilo Prvi” na Cetinju, koju je podigao knjaz Nikola. Bolnica se razvijala na modernim naučnim osno­vama i narednih decenija bila je okosnica razvoja zdravstvene službe i zdravstvene kulture u državi – rekao je prof. dr Radunović.

I tada, kao i danas i svih proteklih 140 godina, pored stručnosti i izuzetnog profesionalizma u radu, dodao je on, na svakom koraku osjećala se ljubaznost, brižnost i humanost ljekara i medicinskog osoblja.

– Bolnica je pružala utočište i pomoć svakom kome je bila potrebna. Tako su se dvjeri Danilove bolnice širom otvorile i 1875. godine za prijem ranjenih i bolesnih iz Hercegovine, kada je knjaz Nikola kao ispomoć dvorskom ljekaru pozvao hrvatskog dr Valerija Tomića, koji je bio prvi ljekar i upravnik cetinjske bolnice. Od početka 1876. do 1878. godine bolnicu je vodila Mi­sija Ruskog Crvenog krsta, čime su se otvorile nove stranice razvoja. Godine 1880. na čelo bolnice došao je dr Milan Jovanović-Batuta, mlad i visokoobrazovan ljekar, koji je postavio kamen temeljac daljeg razvoja ustanove i sanitetske službe, ne samo na Cetinju, nego i u cijeloj zemlji. U malu bolnicu koja je tada imala svega 30 postelja i malu državu Crnu Goru, dr Batuta, pun entuzijazma, znanja i htjenja, donio je i primijenio medicinsku nauku i praksu. Njegov nasljednik dr Petar Miljanić, koji je od 1884. do 1897. bio upravnik bolnice i načelnik Saniteta, slovio je za jednako dobrog hirurga i okulistu, naučnika i praktičara.

Po postignutim rezultatima i dostignućima Danilova bolnica bila je već tada poznata i van granica zemlje – podsjetio je prof. dr Radunović.

Pregaoci i nadasve izuzetni ljekari i profesionalci dr Ba­tuta i dr Miljanić, dodao je on, postavili su dobre temelje i odredili puteve razvoja bolnice “Danilo Prvi”, koje su kasnije nastavili dr Božidar Perazić, bečki diplomac i dr Stanko Matanović iz Podbukovice kraj Cetinja, diplomac iz Hajdelberga.

– Početkom 20. vijeka došlo je do ekspanzije razvoja bolnice “Danilo Prvi”. Rekonstruisan je centralni objekat, počela izgradnja Dječije bolnice, a 1913. godine nabavljen je prvi rentgen­ski aparat. Iste godine poznati njemački hirurg dr Fridrih Brining počeo je da izvodi operacije u cetinjskoj bolnici. U međuratnom periodu došlo je do stagnacije, a novi temelji bolnice postavljeni su krajem 1940, kada je odlučeno da ova zdravstvena ustanova, jedna od tri tog nivoa u Zetskoj banovini, bude bolnički centar Crne Gore. Razdoblje Drugog svjetskog rata predstavljalo je nasta­vak razvojne stagnacije iz prethodnog perioda, ali bez negativnih rezultata u profesionalnom, humanom i etičkom segmentu njenog funkcionisanja. U istoriji ove bolnice, u to doba, ostaće kao baklja da svijetli ime mladog apsolventa medicine – narodnog heroja Stanka Martinovića, koji je bio začetnik organizacije pomoći sanitetskim materijalom za potrebe partizanskog saniteta. Uz njega, u ovom periodu, kontinuitet u radu bolnice održali su dr Niko Martinović, upravnik i šef hirurškog odjeljenja, internista i pedijatar dr Vladimir Gerasimović, zatim dr Drago Petrović, dr Jovan Klisić, dr Jovan Kujičić, dr Đorđe Vuletić, dr Gordana Pavlović, dr Božidar Jovetić, dr Vukota Čukić, dr Vukota Dedović i mnogi drugi. Povremeno operacije u bolnici izvodio je i prof. dr Niko Miljanić, sin dr Petra Miljanjića, utemeljivača naučne medicine u Crnoj Gori – rekao je prof. dr Radunović.

Za dobar glas nije zaslužan samo vijek trajanja

– Ovo nje samo jubilej cetinjske bolnice ili Cetinja, već jubilej cjelokupnog crnogorskog zdravstva i države – kazao je direktor bolnice “Danilo Prvi” dr Ivan Gazivoda i podsjetio da ta ustanova ima sedam odjeljenja, sa 100 kreveta, 170 stalno zaposlenih od kojih su 32 ljekara, 90 medicinskih sestara i 48 nemedicinskih radnika.