Novo porodilište u Podgorici

0
1782

[heading size=”7”]Svečanost u Kliničkom centru povodom završetka adaptacije prostorija[/heading]

Porodilište sada ima uslove da beba bude odmah pored majke. Od februara će porođaju moći da prisustvuje i partner.

porodilisteU Kliničkom centru Crne Gore 30. decembra otvoreno je adaptirano, moderno porodilište sa pet porođajnih sala, salom za pripremu, posebnom operacionom salom za carske rezove i apartmanima.

Kako je na svečanosti kazao direktor KCCG dr Milan Mijović, novo porodilište ima uslove da beba bude odmah pored majke, a od februara, najavio je on, porođaju će moći da prisustvuje i partner. U planu je, dodao je dr Mijović, i veliki novi donatorski projekat koji, kako je kazao, neće voditi ni Klinički centar, ni Mini­starstvo zdravlja, nego stanovnici Crne Gore.

Kvalitet njege majki i djece često ispod standarda

– Ministarstvo zdrava je u saradnji sa UNICEF-om 2000. godine pokrenulo “Bejbi frendli”, odnosno program “Bolnica po mjeri djeteta”. Program “Bejbi frendli” je međunarodna akcja koju UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacja sprovode od 1992. kako bi omogućili da porodilišta budu centri za podršku dojenju. Od 13 porodilišta u Crnoj Gori do danas ovaj status je dobilo njih 10 i to u opštim bolnicama Pjevja, Nikšić, Bijelo Poje, Berane i Bar, zatim u domovima zdrava Ulcinj, Mojkovac, Rožaje i Plav, kao i u privatnoj Opštoj bolnici Mejine. Saradnja Ministarstva zdravja sa NVO sektorom, na poju unapređenja zdravja majki i djece, u prvom redu sa Udruženjem “Roditelji” drugim organizacjama, koji su nam ukazali na konkretne nedostatke u ovom segmentu zdravstvene zaštite, izuzetno je dobra i kontinirana i daje konkretne rezultate – rekao je prof dr Radunović.

Da, kako je dodao, žele da unaprjede zdravje majki i beba potvrđuje i analiza “Ocjena bezbjednosti kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi”, koja je urađena na zahtjev Ministarstva zdravja, uz podršku UNICEF-a.

– Zaključak analize je da je kvalitet njege majki, novorođenčadi i djece u Crnoj Gori, često ispod standarda, posebno što se tiče mformisanja, komunikacje, povjerljivost holističke njege majki i djece. Analiza      sistema pennatalne zaštite poslužila je za definisanje nacionalnih politika u cilju prevazilaženja identifikovanih problema. Ministarstvo zdravlja će, uz podršku UNICEF-a, do kraja februara 2014. izradit dio  planiranih budućih nacionalnih smjernica, odnosno protokola, u prvom redu za izvođenje carskog reza i praćenje komplikacja u trudnoći, koji će značajno doprinjeti unapređenju standarda u ovoj oblasti –  naveo je prof dr Radunović.

– Riječ je o adaptaciji i akušerskog odjeljenja, kao i početku rada laktarijuma – najavio je dr Mijović. Godina 2013, dodao je on, za Klinički centar Crne Gore bila je izuzetno značajna jer su dva nova adaptirana objekta – poliklinika i porodilište, kruna višegodišnjeg rada i ideja i nešto što pruža zdravstvenim osiguranicima visok nivo zdravstvene zaštite.

U proteklih 37 godina, naveo je dr Mijović, u podgoričkom porodilištu rođeno je 120 hiljada građana Crne Gore, a u njemu se godišnje obavi oko tri hiljade porođaja.

Donošenje novog života na svijet, kako je na svečanosti ocijenio ministar zdravlja prof. dr MiodragRadunović, predstavlja najsvjetliji i najčudesniji čin, ali isto tako i jednako rizičan i opasan i za majku i za bebu.

– Zato je obaveza svih nas koji kreiramo zdravstvenu politiku i brinemo o zdravlju populacije, da omogućimo budućim majkama da u što boljim uslovima donesu na svijet svoje potom­stvo. Adaptacijom porodilišta riješilo se više problema. Dobili smo savremeno porodilište, posebno odjeljenje za njegu porodilja koje su porođene carskim rezom i odjeljenje za normalno porođene žene, uz bejbi frendli program, i tako obezbijedili bolje uslove i za majke i za novorođenčad, ali i za zaposlene – poručio je prof. dr Radunović.