Urađena prva eksplantacija organa u Crnoj Gori

0
631

[heading size=”7”]ISTORIJSKI DOGAĐAJ ZA CRNOGORSKO ZDRAVSTVO[/heading] – Ovaj trenutak nam daje za pravo da gradimo još ambicioznije planove kada je u pitanju transplantacioni program i da našim osiguranicima pružimo maksimum kada je ova grana medicine u pitanju – naglasio je direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Milan Mijović.

eksplantacijaU Kliničkom centru Crne Gore 8. decembra, prvi put u istoriji, urađena je eksplantacija organa sa preminulog pacijenta, zahvaljujući čemu će biti spašena četiri života. Donor je bila državljanka Srbije koja je živjela u Baru. Uz saglasnost njene porodice, srce je, pod posebnim uslovima koji podrazumijevaju obezbjeđenje i specijalni avionski prevoz, poslato u Ljubljanu na transplantaciju, jetra u Zagreb, dok su bubrezi ostali za transplant­aciju u Crnoj Gori.

– Nakon desete jubilarne transplantacije koja je bila sa živog donora, prvi put je urađena kadaverična eksplantacija -uzimanje organa iz mrtvog donora, koju su u saradnji sa našim ljekarima uradile tri ekipe iz Zagreba i Ljubljane. U skladu sa našim sloganom “Daruj da se život nastavi”, humanošću jedne žene i njene porodice, urađena je eksplantacija srca, jetre i bubrega, tako da će četiri čovjeka živjeti sa organima ove žene – rekao je ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović na konferenciji za novinare, koja je u KCCG održana nakon tog istorijskog čina.

Na konferenciji su, osim njega, govorili i član transplantacionog tima iz Kliničkog centra „Rebro” iz Zagreba prof. dr Niko­tina Bašić-Jukić, direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Milan Mijović, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr sc Kenan Hrapović i nacionalni koordinator za transplantaciju u Crnoj Gori prof. dr Marina Ratković.

Crna Gora je, kako je kazala član transplantacionog tima iz KC „Rebro” iz Zagreba, prof. dr Nikolina Bašić-Jukić, dostigla najveću tačku koju neka medicina i neka zemlja mogu uopšte doseći, jer građanima pruža priliku da se liječe na najbolji mogući način.

Humanost na djelu

Nacionalni koordinator za transplantaciju u Crnoj Gori prof. dr Marina Ratković objasnila je da je eksplantacja organa urađena kada je pacjentkinji konstatovana moždana smrt.

– Timovi su bili 72 sata uz nju. Njen sin je odmah došao iz Beograda i rekao da on i majka imaju donatorsku kar­ticu. Nijesmo uticali na njega. Bolnički koordinator je razgovarao sa njima. Sin je potpisao potvrdu i dao mogućnost da se uzmu organi. Kada smo ga pitali da li postoji neka mogućnost da neki organ neće da da, on je rekao da uzmemo sve što je moguće eksplantirati. To je i potpisano – kazala je dr Ratković.

– To je ono što je vrlo teško postići. Nažalost, malo osoba ima tu sreću da mogu imati živog darivatelja organa. Drago mi je da ste upravo nas Hrvate izabrali da vam pomognemo u tom programu. To će pomoći razvoju cjelokupne medicine jer transplantacijska medicina obuhvata sve i u svakoj transplantaciji učestvuje više od 1.000 ljekara – navela je dr Bašić-Jukić.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Milan Mijović rekao je da će nakon ove eksplantacije i naš sistem i KCCG biti mnogo bolji i kvalitetniji.

– Ovaj trenutak nam daje za pravo da gradimo još ambi­cioznije planove kada je u pitanju transplantacioni program i da našim osiguranicima pružimo maksimum kada je ova grana medi­cine u pitanju – naglasio je dr Mijović.

Crna Gora je kroz zdravstveni sistem, kako je istakao direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr sc Kenan Hrapović, na veliko otvorila vrata Evropske unije kroz projekat Eurotransplanta, kojem je Crna Gora pristupila prije dva mjeseca.

– Tako da naši pacijenti ubuduće znaju da će imati sigurno zdravstveno osiguranje i liječenje, prije svega, u zdravst­venim ustanovama u Crnoj Gori – rekao je dr Hrapović.

Sat i po trajala eksplantacija srca

Operacija uzimanja organa iz mrtvog organizma počela je u 18 časova i 52 minuta. U 20 časova i 24 minuta završena je eksplantacija srca i ono je avionom upućeno u Ljubljanu. U policijskom automobilu koji je vozio do aero­droma Golubovci bio je i prateći kardiolog iz Slovenije. U 21 sat i 15 minuta završena je eksplantacija jetre koja je upućena u Zagreb.