Botoks

0
801

botoksŠta je botoks

Botox je neurotoksin proizveden iz bakterije Clostridium botulinum, a sintetizovan je u obliku proteina.

Dejstvo botoksa

Botulinum neurotoksin veže se za presinaptičke neurone i onemogućava oslobadjanje neurotransmitera acetilholina u neuro-muskularnu vezu i tako dovodi do relaksacije mišića. Onemogućavajući pokretljivost mišića dolazi do njihove opuštenosti, samim tim do smanjenja ili potpunog nestanka bora na licu.

Gdje se botoks primjenjuje u estetskoj medicini

Tokom više od 30 godina primjene botoksa u medicini, nije zapažena nijedna ozbiljna alergijska reakcija i zbog takve dugovječnosti primjene može se zaključiti da ne izaziva nikakve dugotrajne nuspojave.

Botoks se najčešće primjenjuje u gornjoj trećini lica kako bi se riješili bora u  glabelarnoj regiji – bore mrštilice, horizontalnih bora na čelu, bora smijalica – oko očiju.

Ostali zahvati  u kojima botox zaista ima čudesnu primjenu jesu njegova aplikacija kod spuštanja usne (pacijenti kojima se previše vidi zubno meso tzv. gummy smile), ali i sužavanje lica kod osoba s previše izraženom muskulaturom za žvakanje, što pomaže i kod nepoželjne pojave bruksizma (‘škripanje’ ili stiskanje zuba).

Ono što posebno treba napomenuti jeste da je botoks djelotvoran i u otklanjanju migrene.

Botoks se takođe koristi i u smanjenju pojačanog znojenja u području pazuha i dlanova.

Da li botoks daje „zamrznuti izraz lica“

Nekada je bio trend u potpunosti relaksirati mišiće, ali u današnje vrijeme trend je naći ravnotežu između uklanjanja bora i očuvanja mimike lica.

Kad se primjenjuje botoks i koliko traju efekti

Botoks se može primijeniti već kod pojave prvih znakova starenja, kako bi se osim saniranja postojećih spriječila pojava novih bora i samim tim preveniralo  starenje.

Efekti botoksa traju oko 6 mjeseci, a lice djeluje odmornije, mlađe i vedrije.

 

Dr Milka Pušonja
Aesthetic & Dental centar Star