Crijevne infekcije

0
667

Dolaskom toplijeg vremena crijevne infekcije su neminovne. Mogu se javiti u bilo koje doba godine, a najčešće su u ljetnim mjesecima. Nazivaju se bolestima prljavih ruku jer se prenose prljavim rukama (fekooralni put pren0sa). Najčešći uzročnici su virusi a zatim i bakterije koje se kriju u neispravnim namirnicama.

infekcije deca

Simptomi su tipični: bol u stomaku u vidu grčeva, mučnina, gubitak apetita, povraćanje i dijareja (proliv). Ponekad su praćeni glavoboljom malaksalošću bolovima u mišićima i zglobovima, a u većini slučajeva to prati povišena  tjelesna temperatura. Simptomi najčešće nastaju iz punog zdravlja i imaju takozvani akutni tok.

Pravila kojih roditelji treba da se pridržavaju

Osnovno pravilo je ZAUSTAVLJANJE POVRAĆANJA I NADOKNADA TEČNOSTI 

Svako dijete ima jasno definisane dnevne potrebe   za tečnošću u odnosu na uzrast i tjelesnu težinu.Nije opravdano davati tečnost bar 3 minuta od posljednjeg akta povraćanja, jer će već nadraženi želudac reagovati novim povraćanjem. Tečnost treba unositi oprezno, u malim gutljajima, na svakih pet do deset minuta, što omogućava želucu da toleriše i propusti tečnost, sa smanjenim rizikom od novog povraćanja. Ukoliko dijete toleriše unijetu količinu tečnosti, nakon nekoliko časova možemo je povećati ali postepeno. Od rastvora koristiti komercijalne, koji se mogu naći u svakoj apoteci, ili dehidrirane supe i lako zaslađen čaj. Ako dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, treba upotrebiti antipiretik, da li peroralno (na usta u vidu sirupa) ili rektalno – čepićima, zavisi od simptoma, tj. da li dominira povraćanje ili proliv.

Zaustavljanje proliva

Osnovno pravilo je rigorozna dijeta, do stabilizacije stolice. Može se uzimati bareni pirinač, krompir, šargarepa, keks dvopek i bareno meso, kao i blage supe. Iz ishrane treba izbaciti mlijeko i mlječne proizvode, svježe voće, sokove, masnu hranu. Kada se stolica formira, postepeno se uvodi raznovrsna ishrana. Treba uvesti i probiotike koji doprinose obnovi crijevne flore.

Kada se obratiti ljekaru?

Ako ne prestaje povraćanje, ako je proliv učestaliji, onda je potrebno obratiti se ljekaru. On će donijeti odluku o daljem liječenju Vašeg djeteta.

DRAGI RODITELJI, NE ZABORAVITE DA SE prolivi kod djece se NE LIJEČE ANTIBIOTICIMA, sem u izuzetnim slučajevima (uzrast ispod tri mjeseca, znaci sistemske infekcije i dokazane infekcije Campilobacter jejuni, kao i još poneki uzročnici, izuzetno rijetki).

 

 

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar  Opšta bolnica – Nikšić