Dijabetes, opomena modernog života

0
424

[heading size=”6”]Povodom obilježavanja Dana borbe protiv dijabetesa, 19. aprila, u prepunom Dvorcu Petrovića u Baru, održana stručna konferencija. Za organizaciju zaslužna Nevladina organizacija „Plavi krug”[/heading] Koliko savremeni život, svakodnevna (ne)briga oko obaveza koje nam kreiraju život, mogu uticati na ishod života? Koliko se često zapitamo da li smo bitni sami sebi ili su nam bitne sve (ne)bitne stvari za kojima svakodnevno jurimo, a koje nam kasnije i te kako znaju zagorčati pomisao o tome kako je moglo a nije nam bilo, jer su prioritetne stvari uvijek važnije od onih na koje najmanje mislimo, a to je upravo život. Na konferenciji koja je održana u Baru, povo­dom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv dijabetesa, stručna lica su nam pomogla da shvatimo da se prema fenomenu bolesti treba odnositi na preventivni način, kako bismo sačuvali jedinu stvarno važnu relikviju života – zdrav­lje.

19. aprila tekuće godine, u Dvorcu Petrovića u Baru, okupio se značajan broj ljudi koji su u društvu organizatora NVO sektora „PLAVI KRUG”, ispratili ovaj edukativni događaj, osmislili vid humanitarne akcije, i na taj način doprinijeli boljem pristupu ovom problemu savremenog života. Predavači su bili dr Mira Samardžić, iz Dječije bolnice KCCG-a, i prof. dr Snežana Vujošević, specijalista endokrinologije sa Medicinskog fakulteta u Podgorici. Program je vodila dr Valentina Kalinić, predstavnica Plavog kruga.

Uvodnu riječ o ovoj pritajenoj, ali nimalo bezazlenoj bolesti, dala je dr Mira Samardžić. Ona je objasnila da je dijabetes velika opasnost, čak uzročnik velikog procenta smrtnosti u svijetu, bolest koja podjednako pogađa i djecu i odrasle. Dakle, skala obolijevanja nije ograničena, pa ni ciljna. Podatak koji je dala dr Mira Samardžić govori da u Crnoj Gori trenutno ima oko 250-oro djece oboljele od dijabetesa.

NVO „Dječija nada” ima za cilj da senzibiliše zajednicu za borbu protiv dijabetesa, da se zajedničkim snagama svih stručnih lica, roditelja i oboljelih približi problemu bolesti i na najjednostavniji način potraži rješenja. Koliki je problem ove bolesti govori nam podatak da se kampanja Plavo nebo sprovodi i kod nas i u zemljama regiona, a i šire. Svaki pojedinac poziva se na saradnju.

U kojoj je mjeri dijabetes prepoznat kao problem u svijetu, govori i podatak da je 2006. godine, od strane UN-a, ova bolest proglašena za epidemiološku, iako se ona ne svr­stava u grupu infektivnih bolesti. Značajno je i to da se svake godine na isti datum, 14. novembra, obilježava Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti. Ovo govori da problemu dijabe­tesa ne treba okretati leđa, već se na vrijeme suočiti sa njim.

14. novembar je datum kad je cijeli svijet obasjan plavom svjetlošću, plavom bojom, jer je to boja neba, a simbol kruga asocira na ujedinjenje protiv dijabetesa. Pro­blem i nestaje tamo gdje su ruke ujedinjene a oči širim otvorene.

Program edukacije i prevencije dijabetesa koji se odvija u organizaciji „Plavog kruga” sprovodi se već dvije godine. Ove godine, dragocjeno sponzorstvo pružila je humanitarna organizacija „KURMEMAJ FONDACIJA” iz Njujorka, vlasništvo Ahmeta i Emine Kurmemaj, koji su porijeklom Barani. Oni su poželjeli da pomognu opremanje Bolnice u Baru i poklonili 30 aparata za mjerenje šećera u krvi i 100 traka za mjerenje nivoa insulina. Akcija je sprovedena u cilju otklanjanja i sprečavanja bolesti kod djece i odraslih, a u sklopu Konferencije. Na taj način omogućeno je da svako ko dođe i zatraži stručnu pomoć, dobije traku kojom može da prekontroliše vrijednost insulina. Sprovodeći slične postupke, moguće je otkloniti sumnje u pogoršanje zdravlja, a isto tako, ukoliko se ustanovi bolest, dobiti određene stručne savjete za liječenje i eventualno otklanjanje bolesti.