Endokrine disfunkcije i infertilitet muškaraca

0
3253

Hipogonadizam

Kada su testisi nefunkcionalni kod muškog fetusa se ne razvija ni jedna muška polna karakteristika. Umjesto njih razvijaju se ženski polni organi. Razlog za to su osnovne genetske karakteris­tike fetusa, bilo muškog, ili ženskog, da formira ženske polne organe u odsustvu polnih hormona. Međutim, u prisustvu testos-terona, formiranje ženskih polnih organa je spriječeno, a umjesto toga podstaknuto je stvaranje muških polnih organa.

Kada dječak izgubi testise prije puberteta, razvija se evnuhizam, i takva osoba će cijelog života imati dječije polne organe i druge polne karakteristike. Odrasli evnuh umjereno je veće visine nego što bi bio da je normalan, polno zreo muškarac, jer se epifize kostiju sporije vežu za metafize, a kosti su tanje i mišići slabiji nego kod normalnog muškarca. Glas je sličan dječijem, on ne ćelavi i izostaje normalna muška distribucija dlaka na licu i po tijelu.

Kada je muškarac kastriran nakon puberteta, neke od njegovih muških polnih karakteristika dobijaju osobine kao kod djeteta, a neke ostaju kao kod odraslog muškarca. Muški polni organi malo gube na veličini, ali nijesu kao dječiji i glas je manje dubok nego ranije. Međutim, gubi se muška dlakavost, smanjuje se debljina kostiju, slabi muskulatura u odnosu na plodnog muškarca.

Kod kastriranih, odraslih muškaraca smanjuje se polni nagon, ali ako je muškarac bio polno aktivan prije kastracije on se ne gubi u potpunosti. Erekcija može nastati, ali ne tako lako kao prije, ali ejakulacija se javlja rijetko, prije svega zbog degener­acije organa koji stvaraju spermu i zbog gubitka testosteronom pokrenute psihičke želje. U nekim slučajevima hipogonadizam može biti prouzrokovan genetski uzrokovanom nesposobnošću hipotalamusa da luči GnRH. To se naziva hipogonadotropnim hipogonadizmom i često je udruženo sa poremećajem centra za uzimanje hrane u hipotalamusu, uslovljavajući prekomjerno uzimanje hrane. Zbog toga se pretjerana gojaznost javlja zajedno sa evnuhizmom.

47-hipo

Klasifikacija hipogonadizama

Prikaz hipogonadotropnog hipogonadizma i hipergonadotropnog hipogonadizma
Prikaz hipogonadotropnog hipogonadizma i hipergonadotropnog hipogonadizma

 

Kalmanov sindrom

Ovaj oblik nedostatka gonadotropina i drugih hormona po učestalosti uzrokovanja hipogonadizma nalazi se iza Kli-nefelterovog sindroma. Udružen je sa drugim kongenitalnim anomalijama (urođena gluvoća, sljepilo za boje, bubrežne anoma­lije). Kao takav nosi naziv Kalmanov sindrom. Karakteriše se deficitom LHRH-a, što predstavlja tercijarni ili hipotalamički hipogonadizam. Najčešće je uzrokovan destrukcijom hipotala-musa tumorom. Odlikuje se nedostatkom libida, impotencijom, sterilitetom a kod djece i zakašnjelim pubertetom. Pojavljuje se familijarno, a nasljeđuje autosomno dominantno. U spermogramu postoji azospermija.

 Slika. Kalmanov sindrom

Slika. Kalmanov sindrom