Energija kolagena

0
652

BIOAKTIVNI PEPTIDI KOLAGENA U TEČNOJ FORMI ZA DIREKTNU PRIMENU SU OPTIMALAN OBLIK ZA SUPLEMENTACIJU

 

Mr ph Ivana Babić

Kolagen je glavni protein vezivnih tkiva i najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu – čini između 25% i 35% svih bjelančevina. Prisutan je u kostima, mišićima, ligamentima, tetivama, krvnim sudovima, koži i drugim tkivima kao važan gradivni protein koji pruža snagu, stabilnost i strukturu našem tijelu.

Sinteza kolagena u organizmu dostiže vrhunac oko dvadesete godine. Iako se kolagen u tijelu kontinuirano sintetiše kako bi popravio i zamijenio oštećeni kolagen, vremenom se proces obnavljanja usporava i, kako starimo, dolazi do postepenog propadanja kolagenih vlakana u svim vezivnim tkivima. Usled nastalog deficita kolagena može doći do nastanka različitih zdravstvenih tegoba.

Vođenje zdravog načina života – konzumiranje zdrave hrane, redovno vježbanje, izbjegavanje duvana i prekomjernog izlaganja suncu su faktori koji mogu pomoći u „zaštiti“ kolagena. Takav način života doprinosi da se kosti, mišići, zglobovi i koža duže održe zdravim i funkcionalnim.

Statistika govori da danas svaka četvrta osoba pati od problema sa zglobovima i prevalenca oboljenja zglobova pokazuje trend rasta. Njihov nastanak zavisi od više faktora, gdje su obuhvaćeni sistemski faktori (godine, pol, hormonalni status, genetski i faktori ishrane), kao i sekundarni faktori, kao što su ranija oštećenja unutrašnjosti zglobova, slabost nosećih mišića, oslabljenost ligamenata i slično.

Značajna je uloga i spoljašnjih faktora koji djeluju na zglob, kao što su pretjerana, nepravilna ili nedovoljna fizička aktivnost, ali i gojaznost.

Nadoknada kolagena je u ovim stanjima izuzetno značajna, te se u naučnim krugovima rodila ideja o formulisanju specijalnih kolagenih suplemenata koji su lako svarljivi i efikasni. Hidrolizom kolagena dobijeni su peptidi značajno manje molekulske mase i željenih karakteristika, koji se mogu primjenjivati peroralnim putem.

Kolageni peptidi koji se unose u organizam suplementacijom koriste se kako u medicinske, tako i u kozmetičke svrhe.

COLLAGENFIX®, tečna forma bioaktivnih peptida kolagena za direktnu primjenu u monodoznom pakovanju, predstavlja inovaciju u svijetu suplemenata na bazi kolagena, upravo zbog svog jedinstvenog sastava i oblika.

Efikasnost COLLAGENFIX® formulacije na bazi bioaktivnih kolagenih peptida (Fortigel®), hijaluronske kiseline, vitamina C, mangana i bakra je klinički ispitana.

FORTIGEL® predstavlja kompleks visokoprečišćenih, bioaktivnih peptida kolagena koji se dobijaju iz goveđe kože specijalnom enzimskom degradacijom kolagena. Dobijeni peptidi su male molekulske mase (oko 3,3 kDa), pa se veoma lako i brzo apsorbuju u crijevima nakon peroralne primjene i potom akumuliraju u ciljnim tkivima (hrskavici). Ova optimizovana smješa peptida stimuliše hondrocite ka sintezi komponenti vanćelijskog matriksa u zglobnoj hrskavici – proteoglikana i kolagena, što rezultira povećanjem ukupne mase hrskavice, odnosno, njenom regeneracijom. Osim toga, izvor su aminokiselina, važnih gradivnih elemenata, od kojih su hidroksiprolin i glicin specifične za kolagene peptide. Važno je istaći i da je alergogeni potencijal FORTIGEL®-a skoro sasvim zanemarljiv.

Pospješivanjem obnavljanja zglobne hrskavice dolazi do olakšavanja tegoba koje se javljaju na nivou zglobova, kao što su bol, ukočenost i smanjena pokretljivost.

Regeneracijom tkiva zglobne hrskavice poboljšava se kvalitet života kod ljudi sa problemima sa zglobovima različite etiologije – zahvaljujući suplementaciji kolagenim peptidima, povećava se pokretljivost i smanjuje bol.

Niskomolekularna hijaluronska kiselina u COLLAGENFIX®-u je idealan oblik za suplementaciju jer omogućava izvrsnu bioraspoloživost i efikasno održava viskoznost zglobne tečnosti, doprinoseći očuvanju funkcije i zdravlja zglobne hrskavice i okolnih struktura. Sprovedene in vitro studije sa niskomolekularnom hijaluronskom kiselinom su pokazale da ona dovodi do stimulacije hondrocita (ćelija hrskavice) u smjeru sinteze nove hijaluronske kiseline, dok je u in vivo studijama pokazano da smanjuje otok i poboljšava funkciju zglobova.

Vitamin C, mangan i bakar stimulišu sintezu kolagena, čime dodatno doprinose zdravlju kostiju i hrskavice. Pored toga, ove komponente COLLAGENFIX®-a pružaju i snažnu odbranu organizmu od dejstva slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

Kombinacija pažljivo odabranih aktivnih sastojaka obezbjeđuje i brojne benefite na kožu i kosu, pružajući im kvalitetnu njegu iznutra i lijep i zdrav izgled.

Inovativna forma tečnog kolagena u kesici omogućava izuzetno komfornu i jednostavnu primjenu – samo jedna kesica dnevno koja se konzumira  direktno, bez potrebe za razblaživanjem prije upotrebe.