Etarska ulja

0
1215

[heading]NJIHOVA PRIMJENA U RELAKSACIJI I DRUGA LJEKOVITA DEJSTVA[/heading] Relaks… neophodan u današnje vrijeme. Svakodnevno smo izloženi stresnim situacijama. Kako da sačuvamo svoje fizičko, mentalno i emocionalno postojanje?

Da bi napravili neophodnu cjelinu i ispunili sve tjelesne potrebe, preko sporta, ishrane, disanja, čulnih i tjelesnih zado­voljstava, neophodna karika u ovom lancu je relaks i osjećanje tijela. Toliko je načina kojima možemo pribjeći da bi postigli onu unutrašnju stabilnost. Ponekad nam se čini gotovo nemoguće, ali, toliko je načina, samo je potrebno biti maštovit.

Misliti pozitivno, izbjegavati negativne ljude i situacije, odbaciti osjećaj krivice za događaje iz okoline i ličnog života, napraviti listu prioriteta u životu i uložiti napore u realizaciji iste, baviti se sportom, slušati opuštajuću muziku, smijati se …

Ponekad samo šolja čaja od kamilice, opuštanje uz dobru knjigu, opuštanje u prirodi ili u nekom od SPA centara, uz fantastične mirisne note eteričnih ulja, poput lavande, mente, ruzmarina, dovoljno je za oslobađanje od stresa i negativne energije. Često se za potrebe relaksacije koristi eterično ulje, npr. lavande, nakapano na pulsne tačke.

Eterična ulja, generalno, imaju jako široku primjenu u medicini, farmaciji, parfimerijskoj i kozmetičkoj industriji, prehrambenoj industriji, kulinarstvu i poljoprivredi.

To su mirisne smjese, lako isparljive, koje se sintetišu i lokalizuju u specijalnim, sekretornim strukturama biljaka i mogu da se predestiluju vodenom parom. Predstavljaju smjesu različitih jedinjenja: aldehida, ketona, alkohola i različitih masnih kisjelina. Osnovnu komponentu čine terpenoidi.

Od značaja za farmaceutske svrhe jesu one biljke koje destilacijom vodenom parom daju preko 0,01 % etarskog ulja. Pojedina etarska ulja su na sobnoj temperaturi visoko viskozna ili čvrste konzistencije (npr. etarsko ulje perunike).

Kada je riječ o organoleptičkim svojstvima etarskih ulja, ona su uglavnom bezbojna, žuta ili žutozelena, mada postoje i etarska ulja jarkih boja (npr. etarsko ulje cimeta, karanfilića). Nji­hov miris je intenzivan, a njegovo porijeklo potiče od kompone­nata sa kiseoničkom grupom. Ukus je takođe intenzivan.

Etarska ulja su liposolubilna, dok se sporedni produkti, koji nastaju destilacijom vodenom parom u cilju izolovanja etarskih ulja ili rastvaranjem etarskog ulja u vodi, dobijaju vodeni rastvori hidrosolubilnih sastojaka etarskih ulja – aromatične vode. Aromatične vode imaju široku primjenu u parimerijskoj i farmaceutskoj industriji.

Etarska ulja su lako podložna oksidaciji, te je potrebno pakovati ih u male, tamne, do vrha napunjene boce i čuvati na hladnim temperaturama.

UPOTREBA ETARSKIH ULJA:

• Oralna upotreba: Najviše 3 kapi, sa kašičicom meda ili toplim napitkom, ujutru i uveče.

• Masaža: 20-30 kapi u 50 ml neutralnog ulja (bademovo, maslinovo, kantarionovo, nevenovo, ulje pšeničnih klica)

• Kupka: 20 kapi na 501 vode za kupanje

• Za ispiranje usta: 3% aromatizovana voda (2-5 kapi u čaši tople vode).

• Inhalacija: 5-10 kapi u 11 ključale vode

• Aromatizacija prostorija pomoću aroma lampe.

Upotreba etarskih ulja nije dozvoljena kod trudnica i epileptičara.

LJEKOVITA DEJSTVA ETARSKIH ULJA

Etarsko ulje ružmarina odličan je stimulans kod rekovalescenata. Dobro je za procese pamćenja i koncentracije. Koristi se za stimulaciju apetita. Takođe, stimuliše perifernu cirkulaciju, ubrzava proces zarastanja, sanira upale, sprečava opadanje kose i ima široku primjenu u izradi preparata za tretman kože.

Etarsko ulje mente koristi se u saniranju glavobolja, napetosti u vratu, u terapiji groznica, prehlada, umora, upale sinusa. Pročišćava disajne puteve, te se zato primjenjuje kod inhalacija. Liječi mučninu, grčeve u želucu, nadimanje. Kod dojilja potpomaže lučenje mlijeka i djeluje protiv začepljenja mliječnih kanala. U higijeni se koristi za izradu toaletnih voda sa dezinfekcionim dejstvom za ispiranje usta, a u kozmetici za njegu masne kože.

Etarsko ulje žalfije se takođe primjenjuje kod rekovalescenata, jer pojačava otpornost organizma i vraća energiju. Dobar je stimulans apetita i koristi se za saniranje crijevnih infekcija. Kao prirodan antibiotik pogodno je za ispiranje i dezin­fekciju vaginalne zone žena. U kozmetici se primjenjuje za ispiranje usta, a, takođe, nezaobilazna je komponenta šampona i preparata za treman protiv opadanja kose.

Etarsko ulje bosiljka je pogodno u sprečavanju rasta mikroorganizama. Poznato je njegovo antibiotsko i antiseptično dejstvo. Djeluje na CNS te se koristi za otklanjanje glavobolja, mentalnog zamora, protiv nervoze. Primjenjuje se za ispiranje usne duplje, kod tretmana afti, za inhalaciju gornjih respiratornih puteva, pogodno je sredstvo za aromatizaciju prostorija u kojima borave oboljele osobe.

Etarsko ulje eukaliptusa izaziva znojenje i djeluje kod prehlada, tako što snižava tjelesnu temperaturu. Zaustavlja sekreciju prilikom gripe, upale sinusa, akutnog bronhitisa. Koristi se, takođe, kao dobar ekspektorans. Ima sposobnost pročišćavanja krvi, sanira upale mokraćnih puteva i dobro je sredstvo za ublažavanje svraba prilikom uboda insekata.

Etarsko ulje čajevca koristi kao prirodan antiseptik, za bolove u stomaku, za reumatizam i kao insekticid. Povećavajući znojenje, hladi tijelo i pomaže u tretmanu infekcija, kao što su laringitis i bronhitis. Pomaže i kod astme, sinusitisa i bolova u grlu. Koristi se kod reumatizama i bolova u mišićima. Preporučuje se i u rješavanju problema na koži (akne, neurodermatitis), infe­kcije zubnog mesa i vaginalnih infekcija, kao i kod ozljeda i opeko­tina.

Etarsko ulje limuna aktivira i pojačava odbrambene snage organizma i pospješuje stvaranje bijelih krvnih zrnaca. Djeluje preventivno i ljekovito na prehladu i grip, zahvaljujući specifičnim sastojcima. Takođe, djeluje na sistem za varenje, korisno je sredstvo kod proširenih vena, hemoroida i arteroskleroze. Pogodno je sredstvo za ispiranje desni i usne duplje.

Odavno je već utvrđeno da etarska ulja imaju antiseptičku i antibakterijsku moć. Potrebna je velika količina biljnog materijala da bi se dobila samo jedna kap ove dragocjene tečnosti čije je djelovanje na tjelesno, duševno i emotivno stanje čovjeka čudesno.

Dakle, nekoliko kapi ove dragocjene tečnosti može pomoći u otklanjanju napetosti i tenzionih glavobolja. Jedan korak ka postizanju one unutrašnje nirvane, korak ka stanju vječitog i blaženog mira, koje se nalazi sa one druge strane svijesti i individualnog življenja. Etarska ulja – malo sredstvo ka prepu­štanju i opuštanju.

Dakle, sve je u nama i na nama. Pitanje je samo izbora.

 

Piše: mrph. Ivana Gojković