Zašto je Astaxin moj prvi izbor u zaštiti imuniteta?

0
894

Smanjiti broj dana u godini kada se ne osjećamo dobro, izbjeći prehladu ili neku težu tegobu usljed pada nivoa imuno sistema želja je svakog od nas. Dokazano je da Astaxin posjeduje snažnu i efikasnu sposobnost ne samo da redukuje oksidativni stres ćelija, već i da poveća njihovu sposobnost da se brane i odbrane od patogena i virusa iz okruženja. Astaxin pruža visoko efikasnu zaštitu od raznih infekcija, čime nam omogućava da se osjećamo dobro i zdravo.

INOVATIVNA AKTIVNA SUPSTANCA – ASTAKSANTIN

Haematococcus pluvialis je jedinstvena alga koja pripada porodici Chlamydomonadeae. Sojevi ove alge zabilježeni su od Afričkih jezera do Arktičkih ledenih prostranstava. Prirodni habitat ove alge su sasušeni rezervoari vode iz kišnih padavina, dobar primjer za to je Stokholmski arhipelag. Kada se stvore potrebni uslovi, Haematococcus pluvialis postaje pokretljiva, i tada još uvek ima prepoznatljivu zelenu boju. Pod nepovoljnim uslovima na primjer, nedostatka hranljivih materija ili suše, ćelije gube motilitet i formiraju spore sa debelim zidovima ćelija. Kada se transformišu u ovoj fazi spora, alge počinju da akumuliraju masti kao dodatni izvor energije, istovremeno proizvodeći astaksantin koji potom štiti ćelije od UV zračenja i oksidacije. Zatvorena forma alge Aplanospore može da preživi veoma dugo vremena i pod najtežim uslovima.

ŠTA TREBA DA ZNAM O PROIZVOĐAČU ?

Razvili smo jedinstveni metod koji povećava sposobnost alge Haematococcus Pluvialis da proizvodi velike količine astaksantina. Zahvaljujući visokoj stručnosti naših naučnika u laboratorijama u našem razvojnom centru u Upsali (Švedska), i dugo­godišnjem iskustvu u proizvodnji mikroalge, uspjeli smo da jedini u svijetu ponudimo najbolji kvalitet proizvoda uz najvišu koncentraciju astaksantina po kilogramu biomase. Alge se ga­je u fotobioreaktorima od specijalnih materijala pod strogo kontrolisanim uslovima kako bi se omogućio efikasan, čist i zdravstveno bezbjedan proces. Naša tehnologija zasnovana je na najvišim standardima farmaceutske industrije i kvaliteta što dokazuju i ISO I HACCP sertifikati. Konstantnim usavršavanjem tehnologije kontinuirano se usavršava i razvija kvalitet i efikasnost proizvoda.

Efekti Astaxina® na imunitet

► Brži imuno odgovor

► Povećava broj bijelihkrvnih ćelija

► Poboljšava kapacitet fagocita da se izbori sa štetnim organizmima

Proces kultivacije počinje sa “sjemenom” izolovanim iz sterilne kulture u laboratoriji. Kultura se tada obogaćuje neop­hodnim nutritijentima kako bi se algi stvorili optimalni uslovi za brzi rast i proliferaciju (Zelena faza). Kada kultura dostigne određenu gustinu, počinje da indukuje astaksantin (Crvena faza). Posle žetve, alga se otvara kako bi se izolovao astaksantin, koji se na kraju suši metodom raspršivanja.

Finalna biomasa je jako crvene boje, i sadrži visoku koncentraciju astaksantina. Tako dobijena biomasa postaje sirovina za dijetetski suplement Astaxin®.

ŠTA TREBA DA ZNAM O PROIZVODU ?

Astaxin® je prvi dijetetski suplement na svijetu koji sadrži kao aktivni sastojak supstancu Astaksantin. Na Švedskom tržištu se nalazi od 1995. godine. Astaxin® je dijetetski suplement proizveden po najsavremenijim standardima farmaceutske indus­trije. Astaxin® se od sada može pronaći i u našim apotekama.

OKSIDATIVNI STRES SPREČAVA IMUNI ODGOVOR ORGANIZMA

Imuni sistem predstavlja sistem odbrane našeg tijela od infektivnih organizama i štetnih uticaja iz okoline koji mogu narušiti zdravlje. Ipak, kada organizam biva napadnut, imuni sistem, kroz čitav niz aktivnosti koje se nazivaju imuni odgovor, sprečava štetne “uljeze” da izazovu bolest. Imuni sistem čine mreža ćelija, tkiva i organa koji zajedno rade na zaštiti zdravlja i vitalnosti organizma. Involvirane ćelije “bijela krvna zrnca”

grupisane su u dva oblika fagocite i limfocite. Fagociti su ćelije koje apsorbuju i uništavaju ćelije “uljeze” a poznatije su i kao neutrofili i makrofage. Limfociti su ćelije koje omogućavaju tijelu da “zapamti i prepozna” viruse i bakterije kako bi se stvorila ot­pornost organizma da se izbori i uništi ih. Takozvane B-ćelije i T-ćelije su osnovni tipovi limfocita. Imune ćelije su posebno os­jetljive na oksidativni stres, obzirom da im je međućelijska komu­nikacija jedino sredstvo komunikacije zahvaljujući receptorima koji se nalaze na membrani ćelije. Ove membrane, bogate polinezasićenim masnim kiselinama, koje su posebno osjetljive, ukoliko oksidiraju, gube svojstva međusobne komunikacije, čime se drastično umanjuje sposobnost organizma da se brani i odbrani od štetnih uticaja, odnosno, gubi se kapacitet imunog odgovora.

POZITIVAN EFEKAT Astaxin-a NA LIMFOCITE

Postoji nekoliko studija koje pokazuju uticaj Astaksantina na poboljšanje imuniteta. Serija in vitro studija koje je dr. Jyonouchi sproveo tokom 1990 pokazale su da je Astaxin izvanre­dan imunomodulator koji posebno utiče na porast kapaciteta limfocita (2-5).Tada je ustanovljeno da Astaksantin posjeduje znatno ef kasnije mogućnosti u odnosu na do tada popularne antioksidanse Beta karoten i Lutein. Dvostruko slijepa randomizirana studija rađena na ljudima 2010 godine (8), sa 42 učesnika, koji su dobijali dozu od 2-8mg Astaksantina dnevno, ili placebo u trajanju od 8 nedelja. Studija je pokazala značajno povećanje limfocita kod grupe koja je dobijala Astaksantin u odnosu na placebo grupu. Takođe, funkcije T-ćelija i B-ćelija tretirane sa 8mg Astaksantina značajno su poboljšale kapacitet proliferacije u situaciji kada su izazvane mitogenima. Ovakav potencijal veoma je važan, obzirom da je u odbrani od štetnih djelovanja koja napadaju organizam presudna brzina imunog odgovora. Imunomodulatorni efekat Astaksantina dokazan je smanjenjem oksidativnog stresa, odnosno, značajnom redukcijom oksidiranih DNA, kao posljedica djelovanja Astaksantina.

Šta još treba da znam o proizvodu Astaxin®?

Astaxin® je prvi dijetetski suplement na svijetu koji sadrži kao aktivni sastojak supstancu Astaksantin. Na Švedskom tržištu se nalazi od 1995. godine.

ASTAKSANTIN POVEĆAVA KAPACITET FAGOCITA

Fagociti su posebno važni za brz imuno odgovor. U studiji provedenoj u 2010. Astaksantin štiti neutrof le od dejstva slobodnih radikala, samim tim pospješujući kapacitet fagocita. Uzorci krvi uzeti od 30 zdravih učesnika (muškaraca i žena), pri čemu su neutrof li tretirani Astaksantinom i placebom, naknadno izloženim uticaju ćelija kvasca, pri čemu je mjeren kapacitet uništavanja štetnih mikroorganizama. Astaksantin je značajno povećao fagocitni i mikrobicidalni potencijal neutrof la. Oba parametra bila su propraćena značajnim smanjenjem oksidativnog stresa.