Femibion – vitaminski suplement za trudnice

0
933

&

Multi-gyn/Mum preparati koji su zasnovani i patentirani na 2QR kompleksu

farmegraU organizaji veledrogerije Farmegra d.o.o. 14. februara u hotelu Podgorica organizovan je stručni skup iz oblasti ginekologije, a predavanja su održali prof. dr Saša Raičević, spec. ginekolog, akušer iz Kliničkog centra Crne Gore i dr Svetlana Obrenović, predstavnica veledrogerije Farmegra, na temu zdravlja žena i zdravog potomstva.

Prof. Raičević je istakao da je epigenetika nauka koja se razvija velikom brzinom, i dokazuje da neke osobine mogu biti izmijenjene u zavisnosti od fetalnog razvoja, kao i predprpripreme organizma majke za trudnoću. Dakle, zdravlje potomstva počinje i prije rođenja, tako da je zdravlje žene izuzetno važno. Između ostalih, Svjetska zdravstvena organizacija kao i Američka akademija pedijatara, preporučuju 400 mikrograma folne kisjeline četiri nedjelje prije trudnoće.

– Značaj folata i folne kisjeline koriste se naizmjenično u medicinskoj literaturi. Folat se javlja uglavnom u povrću, a folna kisjelina je sintetički oblik i obično se koristi u obliku vitaminskog suplementa. Folat je važan za brojne biohemijske reakcije u tijelu, uključujući metabolizam, aminokisjeline i sintezu DNK. Kada se uzima na vrijeme, prije zatvaranja neuralne cijevi, što se dešava između 22-28 dana trudnoće, optimalan nivo folata može da smanji rizik od defekata neuralne cijevi. Folnu kisjelinu je potrebno aktivirati da bi se resorbovala u tijelu. Naše tijelo ne može folnu kisjelinu koristiti direktno, nego je potrebno da se konvertuje u biološki aktivnu formu. Konverzija zahtijeva višestruke enzimske reakcije, a medju najznačajnijim je konverzija u metafolnu kisjelinu enzimom nazvanim MTHF – reduktaza, objasnio je prof. Raičević.

– Uloga folata u etiologiji i prevenciji kod defekata neuralne cijevi je vrlo važna, jer poslije obroka sa mesom, ribom, voćem ili povrćem dolazi do oslobađanja metionina. Metionin se spaja sa toksičnim metabolitima homocisteina. Ljudsko tijelo veoma brzo neutrališe ove metabolite. Sama neutralizacija zahtijeva vitamin B12 kao kofaktor i 5-MTHF kao metil donor grup. Vrlo važno je napomenuti značaj nedostatka folata za nastanak defekata neuralne cijevi. MTHF mutacije  (nalaz gena za trombofiliju) su samo jedan parametar koji ide u prilog komplikaciji u trudnoći. Ispitujemo ga kada imamo pobačaje u ranoj fazi trudnoće ili kasnoj. To je važan elemenat koji mi određujemo da bi pored važnih suplemenata primijenili preparate koji sprečavaju koagulaciju krvi. Osim ovog parametra, jako je važan i novo homocisteina, a za ciji metabolizam treba imati adekvatne koncentracije supstanci koje se unose pravilnom ishranom i suplementacijom.

Niska aktivnost enzima MTHFR smanjuje proizvodnju 5-MTHF i povećava nivo homocisteina. Hiperhomocisteinemija je jedan od vodećih uzroka defekata neuralne cijevi. Uz vitamin B12, uz obavezno prisustvo metafolina, nema konverzije u neku od iskoristivih aminokisjelina. Znači, ako nema konverzije imamo toksični efekat.

Homocistein je uzrok stvaranja različitih plakova u organizmu trudnice, a i toksičan za one koji nemaju ispoljenu trombofiliju i drugi metabolički distres. Metafolin je glavni folatni oblik u krvi pupčane vrpce – objasnio je prof. Raičević, podsjećajući da je folat neophodan u toku fetalnog razvoja, te da metafolin predstavlja glavni oblik folata u krvi pupčane vrpce.

Istakao je i da je oko 90% ukupnog folata u krvi pupčane vrpce, a 82% u krvi majke te da je i to isti oblik folata – metafolin. Metafolin je važan oblik koji beba koristi, kazao je on, a njegova druga važna uloga je da popunjava iscrpljene rezervoare u tijelu brže nego folna kisjelina. Metafolin ima važnu ulogu u eritropezi. Adekvatno snabdijevanje folata može da smanji rizik od komplikacija u trudnoći, tvrdi prof. Raičević, kao što su defekti neuralne cijevi, niska težina djeteta na porodu, preeklampsiju, abrupciju placente, prijevremene porođaje i smanjenje pobacaja.

U drugom dijelu predavanja prof. Raičević je ukazao na značaj preparata koji su po sastavu jedinstveni na našem tržištu, Femibion 1 i Femibion 2.

– Femibion 1 sadrži kombinaciju dobro odabranih hranljivih sastojaka, ukljućujući najbitnije miks folata. Ima u sebi metafolin i folnu kisjelinu. Osmišljen je za fazu planiranja i  prva tri mjeseca trudnoće. Sprečava nepravilnosti u formiranju neuralne cijevi, smanjuje rizik za pojavu urođenih srčanih mana, urođenih deformacija urogenitalnog sistema kao i smanjenje broja spontanih pobačaja. Nedostatak ovih komponenti tokom trudnoće predstavlja jedan od uzroka mentalne zaostalosti i cerebralne paralize.

Dodaci koje sadrži Femibion 1 su vitamin B12, za optimalno djelovanje folata i vitamini B1, B2, B6, C i E , biotin, niacin, jod, I folnu + metafolnu kisjelinu, koji održavaju zdravi tok trudnoće i pravilan razvoj ploda.