Formira se savez udruženja dijabetičara Crne Gore

0
557

[heading]Bar – U Baru, polovinom maja pokrenuta inicijativa za formiranje Saveza udruženja dijabetičara Crne Gore, čime bi oko 8 posto crnogorskih građana, koliko se procjenjuje da boluje od šećerne bolesti, imalo mogućnost da lakše živi sa ovim oboljenjem. Cilj je i da se edukacijom smanji mogućnost nastanka komplikacija bolesti, čime bi se pomogao i zdravstveni sistem. [/heading]

NVO „Plavi krug” – Društvo za borbu protiv šećerne bolesti iz Bara, inicijator formiranja Saveza udruženja dijabetičara Crne Gore, organizovalo je 18. maja predavanje „Promovisanje zdravog života dijabetičara”, u Dvorcu kralja Nikole. Predavanju su, uz endokrinologe, prisustvovali i dijabetičari koji su imali priliku i da razmijene iskustva sa Ninoslavom Raškovićem, profe­sionalnim maratoncem, koji trči i po 30 km dnevno, ima šećernu bolest i četiri puta dnevno prima insulin. Gost je bio i Damjan Damjanović, osnivač Udruženja za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug”. – Cilj edukacije je da se pokaže kako se sa di­jabetesom može uspešno i kvalitetno živeti. Prevencija komp­likacija se postiže permanentnom edukacijom i redovnim kontro­lama. Očuvanje kvaliteta života dijabetičara suštinski se zasniva na ulozi pacijenta, a ovo predavanje organizovano je sa namerom da približimo našim sugrađanima, pomognemo da se osobe obolele od te bolesti ogranizuju u jedan savez na nivou Crne Gore – kazala je predsjednica NVO „Plavi krug”, Društva za borbu protiv šećerne bolesti iz Bara, dr Valentina Kalinić, endokrinolog. Prema njenim riječima, registracija Saveza udruženja dijabetičara Crne Gore je već u proceduri.

Osnivač Udruženja „Plavi krug” iz Beograda Damjan Damjanović istakao je da će nakon formiranja Saveza u Crnoj Gori dijabetičari ostvariti više prava i lakše se suočiti sa dijabete­som. Njegova poruka osobama sa dijabetesom u Baru bila je da djeluju udruženo, budu posvećeni zdravlju, govore o problemu i osnažuju udruženja koja će biti uključena u Savez. On je sa prisut­nima podijelio svoje iskustvo suočavanja sa dijabetesom, govoreći i o značaju edukacije. – Prva reakcija je bila šok i strah, pa potom negacija, bez želje da sa bilo kim govorim o tome. U bolnici sam stekao prijatelje za ceo život, a tamo se rodila i ideja za osnivanjem Udruženja ‘Plavi krug’. Jednom sedmično vršimo edukaciju, organizujemo lična i grupna savetovališta, a osnovali smo i ‘Plavi kružić’ – grupu podrške za roditelje dece obolele od dijabetesa.

Podržala nas je i grupa ‘Beogradski sindikat’, projektom ‘Zajedno protiv dijabetesa, koji su čak i promenili logo, koji je sada plavi krug – kazao je Damjanović. On preporučuje da je u Crnoj Gori veoma važno organizovati psihološko savetovanje koje bi bilo posebno korisno za roditelje oboljele djece. – Udruženje realizuje i brojne sportske aktivnosti, a na jesen očekujemo i prvi regionalni kamp, za koji će poziv dobiti i naši prijatelji iz ‘Plavog kruga’ -Bar – najavio je Damjanović ističući da je veliki doživljaj moći kada čovjeku promijenite život. On je kazao da od kad je obolio od dijabetesa bicikl dnevno vozi po 50 km.

Dijabetes nije barijera za veselost, zdrav duh, i kvalitetan život, što svojim primjerom potvrđuje Ninoslav Rašković, koji se suočava sa ovom bolešću već 15 godina i, kako kaže, za sada nema nikakvih komplikacija. To je jasan pokazatelj da se sa dijabe­tesom može normalno živjeti. – Dijabetes mi je zatvorio jedna vrata, ali je otvorio druga, mnogo veća i lepša. Svih ovih godina se trudim da moju energiju prenesem i na druge i pokažem im da život sa dijabetesom može biti apsolutno normalan. Pre šest godina sam napravio sajt www.pobedidijabetes.rs, i počeo da trčim maratone, da bih motivisao i ostale. Osmislio sam parolu DIJABETES JE MARATON, A NE SPRINT, kojom sam svima (pacijentima i doktorima) hteo da ukažem da je dijabetes bolest 0 kojoj svakodnevno moraju voditi računa od momenta kad je dobiju, pa do kraja života. Mnogi to zaboravljaju, a posledice svi znamo – kaže on. Predrasude su, takođe, ogroman problem na prostorima Istočne Evrope i, kako navodi Rašković, jedan dijabetičar ima puno problema što na poslu, što u društvu. Da bi se takva diskriminacija suzbila i da bi društvo prihvatilo osobe koje pate od dijabetesa, potreban je rad, prevashodno kroz medije. – Ja koristim internet jer ga omladina najviše prati, a oni su mi ciljna grupa – kazao je Rašković ističući da predrasude treba „razbi­jati”. – Bitno je da živite ideje koje prezentujete: ja pričam o zdravoj ishrani – tako se i hranim, pričam o sportu – istrčao sam 25 mara­tona. Nije mi bitno vreme za koje ću istrčati, već da ga završim, jer to je pobeda zdravlja nad bolešću, trijumf života. Trčanje sam odabrao jer je jedan od najstarijih sportova i za mene predstavlja oličenje slobode. Da bi se popeli na Mont Everest ili da biste bili dobar teniser, pored talenta, potreban vam je novac, da bi istrčali maraton potrebne su vam samo patike, volja i želja da to učinite. Svaki metar koji sam istrčao uticao je pozitivno na moje zdravlje,