Homeopatija i post partum

0
1046

Mother and Baby kissing and hugging. Happy FamilyPost partum ili period nakon porođaja nosi sa sobom niz stanja kako fizičkih tako i emotivnih s kojima se novopečene majke susreću. Ovaj period je često najteži za mnoge žene jer se susreću sa nizom situacija, koje ih često snađu odjednom, kao što su oporavljanje od carskog reza ili epiziotomije, upala mliječnih žlijezda i problemi sa laktacijom, zabrinutost i uznemirenost oko brige za bebu, neispavanost,  hormonske promjene koje mogu uzrokvati i postpartalnu depresiju…

Za žene koje prvi put donose bebu na svijet post partum nosi izazove prilagođavanja novoj i nepoznatoj situaciji i  brige oko novog ljudskog bića za koje su postale odgovorne.

Homeopatija kao prirodna i holistička medicina, koja tretira ženu sveobuhvatno na svim nivoima, od mentalnog, emotivnog do fizičkog, pruža podršku u ovom periodu oporavka i prilagođavanja majčinstvu.  Kroz prirodne homeopatske preparate izabrane individualno prema sveobuhvatnim karakteristikama simptomatološke slike, homeopatija djeluje na podsticanje vitalne sile ili unutrašnje inteligencije, našeg unutrašnjeg doktora, da vrati organizam u stanje balansa na svim nivoima.

Za određivanje adekvatne terapije potreban je razgovor sa homeopatom koji će dabrati terapiju baziranu na individualnim karakteristikama, često u praksi različitu, bez obzira na istu dijagnozu. U homeopatiji dijagnoza ne znači mnogo i ne postoje standardne terapije prepisane prema dijagnozi.

Homeopatijom se etretira osoba a ne dijagnoza pa je tako najčešći slučaj u homeopatskoj praksi da se za istu tegobu kod dvije osoba daju različiti ljekovi prilagođeni psihofizičkoj slici pacijenta.

Ovo su neki od njčešće korištenih homeopatskih preparata u post partumu, prikazani u svrhu informisanja, ali ne i u svrhu samoprepisivanja.

ARNIKA MONTANA

Homeopatski preparat koji ubrzava oporavak poslije porođaja, epiziotomije, carskog reza. Ubrzava zarastanje rana, kod trauma tkiva, modrica, prevencija infekcija, kod emotivnog i fizičkog šoka i naprezanja. Od neprocjenjive pomoći da ubrza oporavak i spriječi infekcije. Kao biljka Arnika ili Brđanka je poznati narodni lijek za rane i uboje, modrice…

BELLIS PERENIS

Slično dejstvo kao Arnika ali je više indikovan za dubinsko oštećenje tkiva, kao kod carskog reza, cijepanja tkiva pri porođaju i naprezanju, da vrati matericu u normalno stanje, poslije vakuma i forcepsa.

PHYTOLACCA

Od velike pomoći kod svih mogućih problema sa laktacijom. Kod upala mliječnih žlijezda, odnosno  mastitisa, nabreknutosti i bolova u grudima, crvenila…

URTICA URENS

Ili kopriva homeopatski pripremljena je odličan lijek za nedostatak mlijeka, slab mlaz, mlijeko koje nije krenulo, nedovoljna produkcija mlijeka…

NUX VOMICA

Za paralizu crijeva kao nus pojavu poslije anestezije gdje nastupa nagomilavanje gasova, lijena crijeva i zatvor. Bolovi u abdomen kao rezultat, konstipacija.

SEPIA

Vjerovatno najprepisivaniji homeopatski lijek u postpartum za regulisanje nivoa hormona i balansiranje stanja majke na svim nivoima. Hormonski problem i disbalans. Prolaps materice. Post partalna depresija i neraspoloženje, ravnodušnost, nezainteresovanost za bebu, nesposobnost osjećanja bliskosti i ljubavi prema rođenom djetetu, zabrinutost, preopterećenost obavezama. Stanja i zdravstevi problemi koji su nastali nakon porođaja ili kao rezultat porođaja. Za stanja kada pacijentkinja kaze “Od porođaja se nisam nikako vratla u normalu”.

PULSATILA

Plačljivost i velika emotivna osjetljivost nakon porođaja, osjećaj odbačenosti i zanemarenosti od strane supruga i familije. Strahovi i osjecaj da nije dorasla zadatku, oslanjanje na druge i potreba da uvijek neko bude uz nju. Hormonski disbalans, problem s laktacijom.

Homeopatski prirodni ljekovi pomažu majkama da se vrate u stanje psiho-fizicke ravnoteže i da s vise ljubavi i optimizma uživaju u majčinstvu i  čudesnom doživljaju donošenja nove duše na ovaj svijet.

 

Dr Snežana Tomić, homeopat