Infarkt – kratak kurs preživljavanja

0
507

Prijatelj me je prije neki dan pitao: „Kako da prepoznam infarkt?” Vrlo direktno pitanje, traži direktan odgovor. Za početak, treba prepoznati simptome. Mnogo težih posjedica moglo bi biti spriječeno ako se infarkt prepozna i reaguje na vrjeme

Britanska asocijacija za srce objavila je video koji na vrlo slikovit način govori o tome kako izgleda srčani udar, koji su simptomi i šta treba uraditi. Naravno, nikome se ne dopada da u sred lijepog sunčanog dana razmišlja o srčanom udaru, zar ne? Ali, ako dođete u situaciju u kojoj Vam se pojavljuju simptomi, ili vidite nekoga ko ima simptome srčanog udara, znaćete šta da uradite. Drugim riječima, znati da spasete život odlična je vještina, i može se naučiti i po bezazlenom, sunčanom danu.

Ono što mene uvijek iznenađuje jeste da ljudi ne reaguju na vremenske prilike. To je od jedna najvažnijih stvari. Evo simptoma koje ne smijete ignorisati (mogu se pojaviti i pojedinačno i u kombinacijama, jer nijedan srčani udar nije identičan):

* Bol u grudima (centralni dio). Može biti oštar ili tup

* Osjećaj težine u grudima

* Nedostatak vazduha, tj. teškoće sa disanjem

* Neobičan osjećaj u grudima, koji ne mora biti bolan, već koji čini da se osjećate čudno (odnosno loše)

* Bol koji se širi prema rukama, vratu, vilici, leđima ili stomaku

* Muka vam je ili ste povraćali

* Osjećate se „mutno” ili Vam se čini da gubite svijest

Poslije više od 5.000 operacija na otvorenom srcu, uspješno primjenjujem novu metodu TAVI – transkatetersku implantaciju aortne valvule, poznatu i kao „operacija srca bez reza”.

Srčani udar često vodi u zaustavljanje srca, tj. prestanak njegovog rada. Kako bi se šanse za to smanjile, postoji samo jedna ispravna stvar koju treba uraditi – bilo da Vi osjećate neki od simptoma, bilo da vidite da se neko u čijoj ste okolini žali na neke od njih.

ODMAH POZOVITE HITNU POMOĆ!

Dakle, nemojte da čekate i razmatrate: čim nešto osjetite, pozovite Hitnu pomoć. Čak i da se ispostavi da je bila lažna uzbuna, ništa nećete izgubiti. Ukoliko čekate, šanse za spas srčanog mišića i preživljavanje umanjuju se sa svakim proteklim minutom. Drugim riječima, Vaš najbolji prijatelj u tom trenutku jeste Vi sami. Kao i u svim važnim životnim odlukama, oklijevanje nas ne vodi ničemu. Brza reakcija može Vam umnogome pomoći da i poslije srčanog udara nastavite život sa minimumom posljedica.

 

Piše: dr Aleksandar Nikolić, kardiohirurg