Iznenadna smrt sportista

0
146

► Zatim: košarkaši, atletičari, biciklisti…

► Češće umiru stariji od 35 godina, a rjeđe mlađi od 35godina (zbog oštećenja krvnih sudova, neprepoznate angine pektoris i infarkta).

► Češće umiru muškarci od žena, možda i zato što se više bave sportom od žena, masovniji su sportisti i spor­tovi kojima se bave, za razliku od opšte populacije gdje su žene brojnije, ima ih više.

U sportu su, zbog ISS-a, važni: godine, opšte fizičko i zdravstveno stanje, intenzitet i dužina trajanja sporta (fizi­čkog napora).

SIMPTOMI KOJI PRETHODE ISS-u:

► Nagla malaksalost

► Glavobolja

► Smetnje vida

► Tahikardija

► Aritmija

► Stenokardija (bol iza grudne kosti)

► Cijanoza kože i sluzokože

► Kardiomegalija

► Hepatomegalija i smrt (lat. Exitus letalis).

Sve češće, smrt nastupa i pored preduzimanja hitnih mjera KPR-a (kardiopulmonalne reanimacije).

U sportskim klubovima se potcjenjuje značaj spo­rtske medicine, posebno u manjim koji zbog besparice ne angažuju ljekara i ne obavljaju redovne i detaljne sistematske preglede. Čak se dešava, na žalost i na štetu sportista, da „osoba” iz kluba odnese takmičarske kartone u zdravstvenu ustanovu, ovjeri ih i ispečatira, a da sportisti-takmičari uopšte nijesu pregledani.

Obavezno obavljati detaljne sistematske preglede djece, omladine i sportista, kako bi se prevenirao (spriječio) sve češći slučaj podlijeganja smrti na sportskom terenu, jer zdravlje i život čovjeka, tj. Sportiste, važniji su od bilo kojeg i najvećeg sports­kog rezultata i profita u sportu.

Smrt i jednog sportiste velika je u statistici ukupnog broja sportista. To je, možda, svega 0,0001 %, ali je zato za tog mladog čovjeka, sportistu i njegovu porodicu 100%.

 

Piše: prim. dr Miroslav Femić, spec. pedijatar, Dom zdravlja – Bijelo Polje

P. S. Autor ovog rada, prim. dr Miroslav Femić, više godina bio je sportski Ijekar u košarkaškom klubu „Jedin­stvo”, Bijelo Polje (muške i ženske ekipe).