Kako hrana popravlja naše raspoloženje?

0
181

Budite sigurni da unosite dovoljno proteina u vaš organizam. Proteini se sastoje od aminokisjelina, kao gradivnih jedinica, koje su mozgu neophodne za regularan rad. Kvalitetni izvori proteina su: bijelo meso, riba, jaja, sir, mahunarke (grašak, grah i sočivo), proizvodi od soje, orašasti plodovi i sjemena.

Mali savjet za vas: Razmislite koje izvore proteina unosite u organizam i potrudite se da vaš meni obiluje raznovrsnim proteinima, životinjskog i biljnog porijekla.

Kontrolišite unos kofeina u organizam. Kofein je stimulans, što znači da će vam dati brzu eksploziju energije, ali će vas onda natjerati da se osjećate uznemireno i depresivno, poremetiće vaš san (posebno ako unosite kofeinski napitak  prije spavanja), ili će vam dati simptome apstinencije, ukoliko naglo prekinete  sa unosom kofeina.

Kofeina ima u: čaju, kafi, čokoladi, koka koli  i drugim energetskim napicima.

Mali savjet za vas: Ako pijete čaj, kafu ili kolu, pokušajte se prebaciti na verzije bez kofeina. Ukoliko smanjite unos kofeina možete osjetiti veliki nalet energije. Dakle kofein i energija su obrnuto proporcionalni.

Jedite  zdrave  masnoće. Mozgu  su potrebne masne kisjeline (kao što su omega-3 i -6) da bi održavao svoju fiziološku funkciju. Dakle, umjesto da izbjegavamo masti, važno je jesti one prave. Zdrave masti se nalaze u: masnoj ribi, živini, orašastim plodovima (naročito orah i badem), hladno cijeđenim uljima, sjemenima (kao što su suncokret i bundeva), u avokadu, mlijeku, jogurtu, siru i jajima.

Mali savjet za vas: Pokušajte da izbjegavate sve što na etiketi ima ispisano “trans masti” ili “djelimično hidrogenisana ulja”. Trans-masne kisjeline nastaju uglavnom na tri načina:

–  najčešće pri preradi biljnih ulja u čvrste masti (na primjer margarin),

–  na visokim temperaturama tokom prženja hrane,

–  u procesu hidrogenacije nezasićenih masnih kisjelina.

Za vašu informaciju, hidrogenizovane masti ili trans masti zabranjene su u Danskoj, Švajcarskoj, Kaliforniji i njujorškim restoranima, a Kanada, Australija i Evropska unija zahtijevaju minimalizaciju njihove upotrebe.

Trans-masne kisjeline, proizvodima u kojima se nalaze daju čvrstu strukturu i bolji ukus, što objašnjava razlog njihove upotrebe. Najveći izvori čine biljna ulja koja se široko koriste u industriji brze hrane, polugotovih jela, pržene hrane i pekarskih proizvoda! Trans-masne kisjeline pronađene su u velikoj količini u pomfritu, čipsu, prženoj hrani, vaflima, imitacijama sira, margarinima i kokicama.

 

Mr ph. spec. Ivana Gojković

Sertifikovani Health Coach