Kandidijaza kod beba

0
2764

landida bebaKandidijaza, soor ili mlječac gljivična je infekcija usne duplje koja se često javlja kod novorođenčadi i odojčadi. Bebe su u prvim mjesecima života vrlo osjetljive na kandidu i, vjerovali ili ne, rijetko koje dijete te starosne dobi nije imalo soor ili, kako ga u narodu zovu, mlječac. Često nas pitaju zašto su baš bebe najpodložnije kandidijazi? Postoje dva razloga. Bebe nemaju dovoljno razvijen imuni sistem, koji je zadužen za čišćenje mikro­organizama, pa i kandide, što doprinosi njenom nastanku, a sa druge strane, imaju neodoljivu potrebu da nešto trpaju u usta, pa tako unose u organizam različite mikroorganizme. Kandidijazu mogu da dobiju i starija djeca, ali je kod njih ubjedljivi uzrok PREKOMJERNA i NERACIONALNA PRIMJENA ANTIBI­OTIKA. Čak i kada su opravdano propisani, antibiotici daju kao neželjeni efekat kandidijazu, jer antibiotici efikasno eliminišu bakterije koje su uzrok infekcije. Oni ujedno eliminišu i dobre bakterije, što narušava prirodnu ravnotežu, u korist gljivica, pa nastaje KANDIDIJAZA. Neophodno je naglasiti, zbog nekih roditelja koji „vole JAKE ANTIBIOTIKE”, DA ONI NAROČITO PRIJAJU KANDIDI I NJENOM RAZMNOŽAVANJU, doprinose razvoju soora i kandidijaze crijeva, a može se pojaviti i proliv.

Kako prepoznati soor?

Na sluznici usne duplje i jeziku uočljive su okrugle, bjeličaste naslage koje imaju izgled zgrušanog mlijeka (otuda i ime mlječac). Ispod ovih naslaga vrlo često se nalaze bolne ranice, jer gljivice oštećuju sluznicu. Bebe su nervozne, plačljive, slabije jedu, a ponekad odbijaju podoje. Dijagnozu kandidijaze usne duplje lako je postaviti NA OSNOVU KLINIČKOG PREGLEDA. Izuzetno je potrebno uzeti bris usne duplje da bi se postavila dijag­noza. Kandida često napada i sluznicu crijeva, naročito poslije primjene „jakih antibiotika”, kako smo već objasnili. Tada, po pravilu, nastaje proliv, koji može biti obilan i dugotrajan. U ovom slučaju neophodno je uzeti uzorak stolice na mikrobiološki pregled. Ovo se, Bogu hvala, rijetko dešava kod beba, jer one nijesu tako često na antibiotskoj terapiji kao starija djeca. Kandida može da se nađe i na koži beba, kod duže iritacije kože.

Liječenje

Nistatin je lijek koji efikasno liječi kandidijazu usne duplje i crijeva. Postoji i oralni gel koji se koristi u ovoj terapiji, ali je on pogodniji za djecu starijeg uzrasta. Kod crijevne kandidi­jaze neophodna je primjena probiotika, jer oni regulišu narušenu ravnotežu. Kožne gljivične infekcije liječe se kremama i mastima koji sadrže antimikotike.

Vrlo efikasan način za liječenje kandidijaze usne duplje predstavlja rastvor boje mastila, genecijana violet, koji se nanosi direktno na sluznicu jezika. Natapka se preko gaze, a beba ga kasnije raznese po cijeloj sluznici usne duplje. To malo ružno izgleda, kao da je beba pojela mastilo, ali je ovo samo estetski prob­lem, koji je, vjerujte, zanemarljiv jer je GENECIJANA JEDAN OD NAJEFIKASNIJIH metoda liječenja soora kod beba i djece. Soor je ovim pobijeđen već poslije nekoliko dana. Ono što treba da znate jeste da genecijana ne ide u krvotok, već se samo zalijepi za sluznicu. Osim genecijane, za skidanje soora preporučuje se i soda bikarbona.

RODITELJI, VODITE RAČUNA O UPOTREBI ANTIBIOTIKA U LIJEČENJU SVOJE DJECE i tako spriječite kandidijazu.

 

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić