U Crnoj Gori 11 novih slučajeva HIV-a i AIDS-a

0
1185

[heading size=”7”]Obilježen Svjetski dan borbe protiv opake bolesti[/heading]

HIV i AIDS registrovani su u 15 od 21 crnogorske opštine, a najveći broj je u primorskoj regiji – 42 odsto i u Podgorici – 39 procenata

– U ovoj godini u Crnoj Gori registrovano je novih šest osoba oboljelih od AIDS-a i pet zaraženih HIV infekcijom. U istom periodu, jedna osoba je umrla od posljedica AIDS-a. Od svih novoregistrovanih oboljelih, jedna osoba je ženskog pola.

Najveći broj novih HIV/AIDS  slučajeva je evidentiran na teritoriji Podgorice – rekla je specijalista socijalne medicine, dr Aleksandra Marjanović sa Instituta za javno zdravlje na konferenciji za novinare, održanoj uoči Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a koji se obilježava 1. decembra.

hiv cgNa konferenciji su, osim nje, govorili i pomoćnik ministra zdravlja prim. dr Mensud Grbović i program  menadžerka CAZAS-a Sanja Šišović.

Od početka epidemije HIV/AIDS-a u Crnoj Gori, koja je, podsjetila je dr Marjanović, počela 1989. kada je prijavljen prvi slučaj, do 1. decembra ove godine, registrovane su ukupno 153 osobe in  cirane HIV-om.

– To čini da je prevalencija te infekcije u Crnoj Gori 0,02 i predstavlja jednu od najnižih u Evropi – rekla je dr Marjanović i dodala da je u istom periodu 38 osoba umrlo od AIDS-a.

Većina inficiranih je muškog pola – ukupno 130 osoba. – Sada je kod 81 osobe registrovan AIDS, a kod 72 HIV infekcija. Na liječenju na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore nalazi se 65 osoba od 72 koje se redovno  kontrolišu. Preživljavanje osoba sa AIDS-om je bilo loše tokom prvih 10 godina epidemije, kada je više od polovine osoba nakon postavljanja dijagnoze AIDS-a živjelo manje od 12 mjeseci. Situacija je znatno poboljšana i danas živi više od 70 odsto osoba oboljelih od AIDS-a nakon 2000. godine – rekla je dr Marjanović. Najveći broj HIV infekcija – 76 odsto, dodala je ona, dijagnostikuje se u uzrastu od 20 do 39 godina, a najčešće se prenosi seksualnim putem – u 85 odsto slučajeva. Putem krvi, navela je dr Marjanović, inficiralo se pet odsto registrovanih osoba sa HIV-om, dok se četiri procentanjih zarazilo usljed intravenskog  korišćenjadroga.

Odlučiti se za liječenje, a ne za strah

– Raspoloživi podaci pokazuju da je HIV prisutan u Crnoj Gori, ali da je pod kontrolom. Međutim, infektivni potencijal i prisutni socijalni faktori, koji mogu uticati da se infekcija otme kontroli, tjeraju nas na oprez i traže od nas još veće napore i angažman. Stvaranje adekvatnog okruženja za pogođene ovom infekcijom je naša prioritetna obaveza i uslovjjena je predanom borbom protiv stigme i diskriminacje – kazao je pomoćnik ministra zdravlja, prim. dr Mensud Grbović.

Prim. dr Grbović je rekao da svijest građana Crne Gore o problemima, koji nastaju kao posljedica HIV infekcije i senzibilitet za osobe koje je imaju, nije na zavidnom nivou, ali je vidjiv napredak među mladim osobama koje otvorenije govore o seksualnom ponašanju i zdravlju.

– Podizanje znanja o HIV/AIDS-u utiče na smanjenje zabluda stanovništva. Samim dolaskom na testiranje stanovništvo pokazuje da preuzima brigu o svom zdravlju i da postaje odgovorno za svoje ponašanje. Takože se odlučuje za liječenje prije nego za strah od toga da može biti uočeno kao mogući pacjent sa HlV-om – rekao je dr Grbović.

– Vertikalna transmisija HIV-a registrovana je kod tri djeteta, odnosno u dva odsto slučajeva – kazala je dr Marjanović i dodala da je su HIV i AIDS registrovani u 15 od 21 opštine u Crnoj Gori, te da je najveci broj u primorskoj regiji – 42 odsto i u Podgorici – 39 procenata. Podaci o smrtnosti, kako je navela, predstavljaju veliki problem u pracenju kretanja HIV infekcije u Crnoj Gori zbog neadekvatne registracije umrlih od AIDS-a, a najznacajniji faktori koji uticu na to je što se jedan broj osoba sa HIV/AIDS-om odselio iz Crne Gore i što se ne mogu više pratiti, zatim što sve osobe sa AIDS-om ne umiru u bolnickim uslovima gdje bi se registrovao i prijavio tačan uzrok smrti.

AIDS za godinu odnio 1,6 miliona života

– U svijetu sada sa HIV-om živi 35,3 miliona ljudi. Novoinficiranih je 2,3 miliona. U prethodnoj godini 1,6 miliona osoba umrlo je od posljedica AIDS-a, a u odnosu na 2005. godinu, za 29 odsto je manje slučajeva smrti od posljedica AIDS-a. Za 52 procenta je manje novih infekcija HIV-om među djecom u odnosu na 2001. godinu”, kazala je program menadžerka CAZAS-a Sanja Šišović i dodala da je za 40 odsto povećana dostupnost antiretrovirusnoj terapiji.

Ti podaci, kako je navela, jasno pokazuju značaj raznih programa prevencje koji se sprovode u svjetu.