Menopauza – prelazno doba, a ne bolest

0
1300

menopuazaMenopauza je doba koje signalizira prestanak sposob­nosti žene da začne i iznese trudnoću. Ona se prirodno dešava uglavnom oko 50. godine života, za neke žene nekoliko godina ranije ili kasnije.

Ovaj prirodni proces bioloških, a i duhovnih promjena, kada bi trebalo da se „okrećemo od Holivuda prema Himalajima” za neke žene predstavlja period patnje u fizičkom i emotivnom smislu. Gubitak mjesečnog ciklusa i propratne pojave nekim ženama padaju teško, ne samo zbog tjelesnih simptoma, već i jer se osjećaju manje ženstveno, poželjno i korisno.

U doba u kom živimo, gdje se prednost daje izgledu i spoljašnjosti, a ne iskustvu i zrelosti, gdje se potencira vječita mladost i opsjednutost licem bez bora, ženama srednje dobi nije lako, jer se osjećaju marginalizovano. Mudra, zrela žena iz narod­nih priča i legendi ustupila je mjesto Barbiki. Ovaj sociološki fenomen neprihvatanja i straha od starosti sigurno doprinosi da se na menopauzu posljednjih godina gleda kao na bolest koju treba tretirati hormonima i ljekovima.

Kada nastupi menopauza, žene najčešće pate od sljedećih simptoma:

1. Neredovan ciklus i promjene u toku njega

2. Navale vrućine – valunzi

3. Promjene u raspoloženju, razdražljivost, anksioznost, depresija

4. Gubitak libida

5. Povećanje tjelesne težine, gojaznost.

Ove neprijatne promjene i simptomi svakako se mogu ublažiti i preduprijediti. Najbolji pristup bi bio primjena korekcija u ishrani i fizičkoj aktivnosti. Poznato je da žene Istoka, u Japanu, neuporedivo manje pate od menopauzalnih tegoba i prateće osteoporoze. Zahvaljujući njihovom načinu ishrane, koji obiluje ribom, povrćem, algama i fermentiranim sojinim proizvodima, meno­pauza je doba kroz koje žene Istoka lakše prolaze od žena Zapadne Evrope i Amerike.

Treba naglasiti da je menopauza prirodan, normalan proces, a ne patološka pojava, i da je moguće proći kroz ovaj period bez propratnih tegoba, uz pomoć prirodnih, preventivnih metoda, korekcija u ishrani i načinu života, koje podrazumijevaju i fizičku aktivnost. Ove korekcije treba primijeniti još u premenopauzalnom dobu, da bi žene menopauzu dočekale spremne i zdrave.

Menopauzalni simptomi velikim dijelom su povezani sa toksičnošću jetre. Ishrana bogata bijelim brašnom, mlječnim proizvodima, crvenim mesom i mesnim prerađevinama, šećerom, kafeinom, alkoholom, opterećuje jetru i povećava toksičnost u organizmu. To doprinosi i pojavi pojačanih simptoma menopauze. Stoga je veoma važno korigovati ishranu i iz nje izbaciti ili smanjiti konzumiranje ovih namirnica, a uvrstiti više svježeg, sirovog, povrća i voća, ribe, koštunjavih plodova i maslinovog i lanenog ulja.

Zeleno lisnato povrće najbolji je čistač jetre, a takođe i najbolji izvor kalcijuma koji se apsorbuje u organizmu, za razliku od mlijeka, kod koga je zbog pasterizacije i prisustva fosfora1 sma­njena mogućnost apsorpcije kalcijuma. Zato se u Americi žene susreću sa paradoksom: iako konzumiraju najviše mlijeka na svijetu, kod njih je i najveća incidenca osteoporoze na svijetu. To je stoga što se one oslanjaju na mlijeko kao glavni izvor kalcijuma.

Fermentirani mječni proizvodi, kao što su jogurt, kisjelo mlijeko i kefir, imaju veću biološku iskoristljivost kalcijuma, pa ih zato favorizujte u odnosu na kravlje mljeko.

Osim zelenog lisnatog povrća, kalcijum se nalazi i u sardinama, bademima, susamu…

Laneno ulje i sjeme tradicionalno su korišćeni za ublažavanje i prevenciju menopauzalnih tegoba, a nove studije otkrivaju i njihovu ulogu u prevenciji raka dojke.

Optimalan nivo vitamina D u krvi veoma je važan u menopauzi. Naravno, prednost se daje sunčanju, a kad to nje moguće, suplementima vitamina D5.

Zeleni čaj i njegovi polifenoli pomažu kod smanjenja rizika srčanih problema i u prevenciji raka dojke.

Magnezjum, prirodni tonik za nervni sistem, i pilula za spavanje, mineral je koji sprečava konstrikcije krvnih sudova. Drži kalcijum u rastvorenom obliku u krvi i sprečava stvaranje pijeska, kamenčića i naslaga na arterijama. (Zeleno lisnato povrće, koštunjavi plodovi, kakao…)

Fizička aktivnost je jedan od najboljih Ijekova za menopauzalne simptome. Ona doprinosi ugradnji i apsorpciji kalcijuma u kosti, izbacije „loš” estrogen i holesterol, oslobađa endorfine, supstance koje su prirodni antidepresanti i koji podižu raspoloženje. Ono oslobađa, znojenjem i pojačanom cirkulacijom, toksine iz organizma, a unosi kiseonik i čini organizam alkalnim. To je preduslov zdravlja i normalne fiziologije. Vježbanje održava normalnu težinu, ubrzava metabolizam, a doprinosi i jačanju samopouzdanja kod žene, jer je vraća u formu. Ako niste ludi za džogingom i fitnesom, odaberite neku od zabavnijih, „seksi” varijanti vježbanja, kao što su zumba, salsa i kik boks, gdje ćete se i oznojiti i zabaviti.

Homeopatski pristup tretiranja menopauze svodi se na individualno odabiranje homeopatske terapije, drugačije za svaku ženu, na osnovu sveukupnih mentalnih, emotivnih i fizičkih karakteristika i simp­toma koje žena prezentira doktoru homeopatu. U oga homeopatskog lijeka jeste da vrati organizam u stanje balansa na svim nivoima, na prirodan, suptilan način, stimulišući organizam da sam povrati stanje psihofizičke ravnoteže.

 

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat