Kratki frenulum

0
1989

Prof. dr sc. med. Bogdan Pajović

Univerzitet Crne Gore – Medicinski fakultet Podgorica

 

Frenulum penisa je elastični nabor kože koji spaja donju stranu glavića (glava penisa) sa unutrašnjom površinom prepucija. Njegova je funkcija da pomogne kožici da se stegne preko glavice.

Kratki frenulum, poznat i kao frenulum breve, je kada je frenulim penisa toliko kratak da ograničava kretanje kožice – frenulum bi trebao biti dovoljno dug da kožici može glatko rektuirati, ali kratki frenulum često čini ovo nemogućim. To uzrokuje nelagodu tokom polnog odnosa.

Slika:

Head of penis – glava penisa

Short frenulum – kratki frenulum

Penis – penis

Prognoza

Glavni problem kratkog frenuluma je nelagoda koju on uzrokuje, kao i problemi tokom polnog odnosa. Takođe, može otežati održavanje higijene, jer može otežati čišćenje ispod kožice, povećavajući rizik od infekcija.

Jedna od mogućih posljedica kratkog frenuluma je da se može pocijepati, obično tokom seksualnih aktivnosti. To može biti bolno i može krvariti. Otrgnuti frenulum može riješiti problem ako zaraste na takav način da je frenulum duži, ali ako se tkivo ožiljka stvori, ako postane još manje fleksibilno, problem se pogoršava. Ako kratki frenulum narušava sposobnost za polni odnos ili uzrokuje druge ozbiljne probleme, potreban je tretman.

Simptomi kratkog frenuluma

Glavni simptomi su poteškoće u povlačenju kožice, kao i bol i napetost u penisu. Taj se bol povećava tokom polnog odnosa i može se suziti i uzrokovati krvarenje zbog koncentracije krvi u tom području.

Posljedice

Ako se prisutnost takvih anomalija ne liječi, vremenom kratak frenulum prepucija može dovesti do neprijatnih posljedica:

  • Pojava jakih bolova tokom erekcije,
  • Neopreznim sprovođenjem postupaka higijene i neblagovremenim uklanjanjem sekreta postoji mogućnost da se razvije jak upalni proces,
  • Tokom masturbacije ili polnog odnosa moguća je pojava krvarenja. Ovo je povezano sa mogućnošću infekcije rane,
  • U nekim slučajevima frenulum prepucija može dovesti do potpuno ili djelimično erektilne disfunkcije.

Medicinski testovi za kratki frenulum

Kratki frenulum se često pogrešno dijagnostikuje kao fimoza (gdje je kožica pretijesna da bi se povukla), zbog uobičajenog glavnog simptoma nemogućnosti uvlačenja kožice, ali to nije ista bolest. Ljekar bi trebao izvršiti fizikalni pregled kako bi procjenio problem i njegov stepen.

Tretman kratkog frenuluma

Postoje različite metode liječenja kratkog frenuluma, zavisno od težine. U pojedinim slučajevima, steroidne kreme i vježbe istezanja mogu biti dovoljne za dovoljno produženje frenuluma. Međutim, u mnogim slučajevima operacija je jedino pravo rješenje. Postoji nekoliko hirurških tehnika koje se mogu koristiti, uključujući reparativnu plastičnu hirurgiju (fenuloplastika), resekciju frenuluma (frenektomija) ili obrezivanje.

Ljekar specijalista za kratki frenulum

Urolozi su specijalizovani za liječenje svih stanja genitalija. Unutar ovog područja, androlozi se posebno bave muškim seksualnim i reproduktivnim problemima.

Rehabilitacija nakon operacije

Pacijenti sa kratkim frenulumom ne moraju se pridržavati ni jedne dijete, jer se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Što se tiče načina života, onda se do potpunog zarastanja hirurških rana, čovjek treba uzdržavati od polnog odnosa, jer to može dovesti do razilaženja šavova. U suprotnom, druga operacija je jednostavno neizbježna. Takođe, higijena spoljnjih genitalnih organa u postoperativnom periodu je veoma važna. O ovome bi trebalo voditi računa nakon svake posjete toaletu. Postoperativna rana se tretira ne samo vodom, već i nekoncentrisanim antiseptičnim rastvorom praćenim aseptičnim zavojem.

Glavni cilj rehabilitacije u postoperativnom periodu je da se spriječi razvoj  gnojnih infekcija i obezbijedi što je moguće brže zaraszanje rana formiranjem najmanjeg ožiljka. Što se tiče prevencije gnojne infekcije, onda u tu svrhu, imenovati savremeni antibiotik.

Za brzo zarastanje rana i malih ožiljaka, preporučuje se svakodnevno tretiranje hirurških mjesta alkoholom ili jodom, obaveznim aseptičnim oblogama.

Ako je rana čista, u svakom slučaju ne možete koristiti ni masti, ni masti na bazi, jer su dizajnirane za liječenje gnojnih rana, a u odnosu na mrežu mogu samo produžiti proces zarastanja.

Komplikacije

Sve komplikacije koje se javljaju na kratkom frenulumu penisa mogu se podijeliti na one koje proizilaze direktno iz bolesti i one koje nastaju nakon neuspjeha hirurške intervencije. Tokom polnog odnosa sa kratkom uzdom postoji vrlo visok rizik od posljednje pauze. Sama po sebi, razlika se ne može smatrati uzdama koje prijete komplikacijama, ali ne smije se zaboraviti da u njenom stubu prolazi nerv odgovoran za osjetljivost glave i arterija koje snabdjevaju dato anatomsko mjesto.

U slučaju oštećenja prvog može se razviti impotencija, a drugi – pristojno krvarenje. Ovo je opasno, ne samo zbog količine gubitka krvi, već i zbog činjenice da je u ovom trenutku prilično teško zaustaviti krvarenje, jer ne postoji čvrsta anatomska struktura koja bi mogla stisnuti oštećenu arteriju. Pored toga, bolovi se javljaju tokom polnog odnosa, dovode do ljudske podsvijesti, posebno kod tinejdžera, dovoljno jakog psihološkog bloka, koji ne dozvoljava da se potom upušta u seksualni čin. U psihologiji se takvo stanje naziva „seksualna neuroza“. Ova situacija je veoma opasna jer može dovesti do rane impotencije. Na početku razvoja mora se biti prilagođen samo profesionalnom seksualnom terapeutu ili psihologu koji se bavi problemima seksualne disfunkcije. Jedini način da se ukloni dramatično kratki frenulum je hirurška intervencija. Pored toga, tokom operacije, kao i za probijanje, može doći do oštećenja arterija ili nerava, u postoperativnom periodu mogu se javiti ožiljci, koji ne samo da ometaju normalan polni odnos, već mogu iskriviti i glavu penisa koja se ispravlja samo plastičnom hirurgijom.

U postoperativnom periodu potrebno je pridržavati se medicinske njege i ne kršiti uslove za početak seksualne aktivnosti nakon operacije. Ako postoperativni ljekar ne dodijeli odgovarajuću antibiotsku terapiju, može se razviti jedan od gnojnih procesa u penisu. Pored nedostatka antibiotske terapije, razvoj gnojne upale može prouzrokovati čak i lošu higijenu spoljašnjih genitalija nakon operacije. Takve komplikacije su neprijatna činjenica da je pacijentu potrebna ponovna operacija.

Najteži slučajevi moraju da posegnu za amputancijom penisa, što muškarca čini invalidom do kraja života. Srećom,  procenat takve komplikacije mjeri se stotinama čestica, ali naglo raste u poslu tradicionalnih isceljitelja pod aspetičnim uslovima.

Sprječavanje kratkog frenuluma

S obzirom da je kratki frenulum posebno urođena mana, on mora biti profilaksa prije rođenja. Majke moraju imati na umu da pojava urođenih malforacija ne dovodi samo do loših navika, već i do snažnog fizičkog rada tokom trudnoće, kao i do uticaja različitih hemikalija. Ako je bolest i dalje neizbježna, onda najbolje je liječiti u ranom djetinsjtvu, tako da dijete nema bolne uspomene povezane sa svojim genitalijama. Pored toga, obim operacija radikalno varira u zavisnosti od starosti u kojoj je proizveden.