Multipla skleroza i trudnoća

0
158

Dr Ardit Tela, spec. neurolog
Opšta bolnica Bar

 

Ako želite da zasnujete porodicu, multipla skleroza (MS) ne mora da Vas zaustavi. Ne sprječava vas da zatrudnite, a ne možete ni da povrijedite nerođenu bebu. Šanse su da Vaša trudnoća i porođaj budu jednaki kao i kod žena bez MS.

Ipak, buduće mame sa MS se suočavaju sa jedinstvenim izazovima. Napravite plan i naučite šta treba raditi prije, tokom i poslije trudnoće kako bi Vam bilo lakše narednih 9 mjeseci.

Prije nego što zatrudnite
Razgovarajte sa svojim ljekarom. Obavijestite ga da želite da imate bebu. Ako je Vaša MS pod kontrolom, vjerovatno ćete dobiti zeleno svijetlo.

U skladu sa objavljenim podacima i preporukama, pacijentkinje treba savjetovati da nastave sa liječenjem ljekovima iz grupe ljekova koji se mogu koristiti tokom trudnoće. Kada se trudnoća potvrdi, a pacijentkinje su na terapiji sa ovom grupom ljekova, potrebno je da se odmah jave neurologu i zajedno odluče, shodno kliničkom nalazu i drugim okolnostima, da li da nastave ili da prekinu njihovu primjenu.

Pravo vrijeme. Kao i svaka druga žena, možda nećete zatrudnjeti odmah. Da bi ograničili vrijeme odsustva ljekova, pokušajte da naučite svoj „prozor plodnosti“. To je doba mjeseca kada ćete najverovatnije zatrudnjeti. U apoteci možete kupiti komplet za ovulaciju, koji će Vam pomoći da to shvatite. Ljekar može da preporuči i druge načine koji će Vam pomoći da odredite vrijeme.

Izgradite tim za podršku. MS može da Vas istroši, a može i trudnoća. Ne plašite se da pitate porodicu i prijatelje da poprave obroke ili pomognu oko kuće, kako biste uštedjeli energiju. Uvjerite se da je i Vaš tim spreman za nastup nakon dolaska bebe.

Dok ste trudni
Očekujte neko olakšanje. Možda ćete se odmoriti od simptoma MS. To je zato što trudnoća prirodno štiti mnoge žene od novih relapsa, naročito nakon prva 3 mjeseca. Pa, uživajte! Fokusirajte se na dobijanje prave hrane, vježbanje i puno odmora.

Ishrana. Posebne preporuke za ishranu žena sa MS-om tokom trudnoće ne postoje, treba da se slijede preporuke ginekologa.

Kontrole. Tokom trudnoće nisu potrebne češće kontrole neurologa, a ni ginekologa, u odnosu na kontrole trudnica koje nemaju dijagnozu MS. Dodatna kontrola neurologa žena tokom trudnoće bi bila potrebna samo u slučaju pojave aktivnosti, odnosno relapsa MS, koji treba da se tretira kao i u svakom drugom periodu, kratkotrajno visokim dozama steroida, u intravenskoj infuziji. Izuzetak je tretman relapsa tokom prva tri mjeseca trudnoće, jer se tada razmatra činjenica da se sa primjenom steroida u tom periodu, iako rijetko, opisuje moguća pojava razvoja anomalija ploda, kao što je rascjep mekog nepca.

Pazite na infekcije urinarnog trakta (UTI). Češći su za trudnice sa MS. Pijte puno vode i recite ljekaru ako osjećate peckanje kada odete u toalet, ili Vam je mokraća mutna ili se neprijatno osjeća. Možete dobiti mjesečne testove urina da biste provjerili da li postoje infekcije urinarnog sistema. Takođe, možete imati problema sa zatvorom. Omekšivač stolice može da Vam pomogne.

Pripremite se. Tokom trudnoće, Vaš balans može biti poremećen. Koristite štap ili drugo pomagalo za hodanje da ne biste pali.

Pripremite se za porođaj. Šanse su da ćete moći da rodite kao i svaka druga žena.

Ako ne možete da pritisnete zbog umora ili slabosti mišića, ljekar će možda koristiti posebne metode, koje će Vam pomoći za prirodni porođaj, ali možda će Vam trebati i carski rez.

Možda nećete znati kada porođaj započinje ako ste izgubili osjećaj u karlici. U tom slučaju, ljekari će Vas pažljivije posmatrati tokom posljednjeg mjeseca. Možda će savjetovati da koristite ljekove ili druge metode da bi Vam pomogli oko porođaja.

Ljekovi za blokiranje bolova, uključujući injekcije nazvane epidurali, sigurni su za trudnice sa MS. Ako ga želite, obavijestite svog doktora.

Nakon što beba dolazi kući
Budite svjesni relapsa. U prvih 9 mjeseci nakon porođaja do 40% žena sa MS će imati relaps. Relapsi ne povećavaju rizik od dugotrajne invalidnosti.

Ukoliko ste prije trudnoće imali mnogo relapsa, vjerovatno ćete ih imati i sada. Možda je dobra ideja da odmah počnete da uzimate lijek za MS.

Razmislite o dojenju. Pedijatri predlažu dojenje najmanje prvu godinu bebinog života i to isključivo dojenje (što znači da ne dodajete formule) prvih 6 mjeseci, to se ne mijenja zbog MS. Majčino mlijeko prirodno sadrži vitamine i hranljive sastojke koji su Vam potrebni za razvoj bebe, kao i antitijela koja pojačavaju njihov imunološki sistem u razvoju.

Dojenje može biti dobro i za Vas. Studije sugerišu da ekskluzivno dojenje najmanje 2 mjeseca može odložiti relaps MS. Kada prestanete da dojite ili dojite rjeđe, simptomi MS mogu se vratiti, otprilike u vrijeme kada se menstruacija vrati.

Ukoliko morate da se vratite na ljekove, nećete moći da dojite. Steroidi mogu nanijeti štetu Vašoj bebi kroz mlijeko. Ali ako vaš ljekar kaže da je u redu da sačekate da uzmete lijek, dojite ako želite.

Pokušajte da pumpate dodatno mlijeko tokom dana i čuvajte ga u frižideru, tako da Vaš partner može nastaviti sa ishranom tokom noći. Odmor Vam je potreban sada više nego ikad.

Pazite na svoje raspoloženje. Žene sa MS imaju veći rizik od depresije tokom trudnoće, a naročito odmah nakon porođaja. Pozovite svog doktora ako počnete da primjećujete bilo kakve simptome, poput osjećaja tuge ili beznađa. Vaš ginekolog takođe može procijeniti Vaše raspoloženje tokom rutinske prenatalne ili postpartalne posjete. Ljekar Vam može pomoći u liječenju simptoma depresije.

Da li će vaše dijete da boluje od MS? To je zajednička briga mnogih budućih roditelja. MS ima genetske veze, ali odrasla djeca roditelja sa tim stanjem imaju 96% šanse da ne boluju od MS.

 

Izvori:

Cleveland Clinic: “Multiple Sclerosis: Pregnancy Q and A,” “Breastfeeding Is Best, Even When You Have MS.”
JAMA Neurology: “Exclusive Breastfeeding and the Effect on Postpartum Multiple Sclerosis Relapses,” “Exclusive Breastfeeding and the Risk of Postpartum Relapses in Women With Multiple Sclerosis.”
National Multiple Sclerosis Society: “Pregnancy and MS: Kara’s Story,” “Pregnancy and Reproductive Issues,” “Pregnancy, Delivery, and the Postpartum Period.”
Neurology: “Breastfeeding, ovulatory years, and risk of multiple sclerosis.”
Multiple Sclerosis Foundation: “Treatments for Multiple Sclerosis,” “Pregnancy For Women With Multiple Sclerosis.”
Multiple Sclerosis International: “Management of Multiple Sclerosis in the Breastfeeding Mother.”
Medscape.com: “Expert Tips for Managing Pregnancy in MS.”
American Academy of Family Physicians: “Multiple Sclerosis and Pregnancy,” “Urinary Tract Infections.”
Multiple Sclerosis Trust: “Breastfeeding.”
The Journal of the American Medical Association. “Recommendations for Screening Depression in Adults.”
Pediatrics: “Breastfeeding and the Use of Human Milk.”
MS Focus: “Pregnancy for Women with Multiple Sclerosis.”

 

Publikovanje teksta sponzorisao Bayer doo Beograd                         PP-M_INT-ME-0004-1