Nemoj da zakasniš

0
472

[heading]Osvrt na jednu od najznačajnijih i najkonzistentnijih svjetskih awareness kampanja ružičasta kampanja za borbu protiv karcinoma dojke[/heading]

zaksnisU borbi protiv najčešćeg malignog tumora koji pogađa populaciju žena, u korak sa cijelim svijetom, i naša država je ovog oktobra bila obučena u ružičasto. NVO Zdrava dona Montenegrina, uz podršku kompanije Hoffmann – La Roche, realizovala je kampanju namijenjenu podizanju svijesti javnosti o značaju prevencije u borbi protiv ove zloćudne bolesti, pod nazivom NEMOJ DA ZAKASNIŠ.

Tako je ružičasti oktobar ove godine započeo sim­boličnim bilbordima koji su osvanuli prvog oktobtra na ulicama našeg glavnog grada. Torzo mlade žene koji opominje na neophod­nost redovnih i pravovremenih pregleda privukao je veliku pažnju. U realizaciju kampanje bili su uključeni i ljekari, dajući značaj prevenciji u liječenju i krajnjem ishodu ove bolesti putem svih medija. Dr Nada Cicmil Sarić, onkolog, tom je prilikom rekla da ”borbi protiv karcinoma dojke treba posvetiti ne samo mjesec dana u godini, već svih 365 dana”. Predsjednica NVO Zdrava Dona Montenegrina, Danica Vukotić, dodala je da se bolest ne može spriječiti, ali se može otkriti i na vrijeme izliječiti, te da se redovnim kontrolama tumor ne priziva, već otkriva na vrijeme.

Tradicionalna šetnja koja se svake godine održava u sklopu ove kampanje okupila je veliki broj pacijenata, građana, ljekara i studenata medicine. Ipak, centralni događaj u sklopu ove kampanje organizovan je u shopping mallu Delta City, kao izložba slika i fotografija crnogorskih autora, donatorskog karak­tera, od čije će prodaje prikupljena sredstva otići u fond NVO „Zdrava dona Montenegrina”, a u cilju dalje pomoći za realizaciju njihovih dragocjenih aktivnosti.

  U Crnoj Gori od karcinoma dojke godišnje oboli oko 250 žena. Nažalost, bolest se najčešće otkrije tek kada je u poznom satidujumu. Međutim, šansa za izlječenje rano otkrivenih tumora je iznad 85%!

 

Kraj mjeseca oktobra je samo početak priče o prevenciji, koju bi trebalo širiti tokom čitave godine. Razmišljajte i razgov-orajte o prevenciji i pregledajte se na vrijeme!

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena, mada se može rijetko javiti i kod muškaraca.