Novogodišnji praznici

0
1192

Novogodišnji praznici su čarobni zbog simbolike novog početka, euforije dočeka i porodičnog druženja. Međutim, praznični dani i običaji prilika su i za razvoj porodične tradicije darivanja i učenja djece kako da daju i prime poklon.

Novogodišnji praznici su kao „šlag na tortu” jedne godine, kada sumiramo kakva je godina iza nas… Isto važi i za mališane, koji se mjesecima raduju Djeda Mrazu i poklonima. Ljepota praznika je i u brojnim običajima koji ih prate. Ali, eto i nevolje za roditelje – da li da podstiču vjerovanje djece u Djeda Mraza? Ili Božić Batu (Svetog Nikolu, kako se gdje zove)? Da li pokloni treba da budu neka vrsta nagrade ili dio tradicije? Šta djeca žele? Kada i kako im poklon uručiti?

Nova godina   

Simbolika proslavljanja Nove godine seže čak do starih Vavilonaca i Kineza, dok su Rimljani obilježavanje 1. januara ustanovili još prije početka nove ere. Oni su, recimo, jedni drugima poklanjali zlatne novčiće za uspjeh, kolače i med za sreću, a svijeće kao simbol svjetlosti na životnom putu. Slavio se početak novog života i nada u ljepšu budućnost. Ovaj praznik se i danas, bez obzira na različite datume i običaje širom svijeta, svuda obilježava posebno svečano i predstavlja vrijeme poklan-janja.

Šta ćete pokloniti djetetu zavisi od mnogo faktora, bitno je samo da ono osjeti atmosferu darivanja, ali da i samo učestvuje u poklanjanju. Dozvolite djetetu da samo napravi poklon za ukućane, ili ga mjesecima podstičite da štedi novac kako bi kupilo poklon dragoj osobi.

Da li pričate vašoj deci o Djeda Mrazu? Ako je odgovor pozitivan, i ako ga djeca svake godine željno isčekuju, pored poklona koji ih sačeka od Djeda Mraza ispod novogodišnje jelke, obradujte dječicu sa pismom koje je dekica sa bijelom bradom i kosom, crvenim odijelom i kapom, sankama i irvasima poslao baš vašem djetetu na kućnu adresu. Zamislite samo to odu­ševljenje.

Djeca se uvek obraduju poklonima, naročito ako su to igračke i slatkiši, a psiholozi se slažu u ocjeni da poklone treba čuvati baš za ovakve, specijalne prilike. Da li ćete i do kada održavati „čaroliju” verovanja u Djeda Mraza, da li će pokloni biti dio praznika, ili nagrada za trud i lijepo ponašanje tokom cijele godine, zavisi od porodične dinamike i ustanovljenih odnosa. Ipak, psiholozi savetuju da ne treba zanemariti vaspitnu vrijednost poklona i priliku da djeca nešto nauče iz praznika. Ako se djeci često poklanjaju vreijdne stvari, s vremenom će izgubiti osjećaj zahvalnosti i neće znati da se raduju poklonu, niti da cijene druge vrijednosti osim materijalnih kada je dar u pitanju.

Darivanje

Darivanje svakako predstavlja važan dio novogodišnjih praznika. Osim što kroz proces darivanja djeca dobiju priliku ispuniti neke od svojih velikih želja, ono ih takođe može naučiti da razmisle o tome što može razveseliti druge ljude i o tome šta je važno ljudima do kojih im je stalo. Veselje dragih ljudi prilikom otvaranja poklona u koje je dijete uložilo svoj trud, svakako mu može učiniti praznike još radosnijima i vrjednijim.

Naravno, ne moraju se svi pokloni kupovati u trgovinama ili trgovačkim centrima. Naučite svoju djecu kako da svoje darivanje „oboje” pravom vrijednosti i osjećajima. Izrada njihovih ličnih poklona može im pomoći da iskažu koliko im je do određene osobe stalo, te čitav proces darivanja učiniti još vrjedni-jim i za njih same i za sretnog primaoca.

• Zajedno sa djecom izradite poklone. Kreirajte zajedni­čke foto-albume za ostale članove porodice; izradite ili ukrasite gotove kupovne okvire za fotografije, te u njih stavite omiljene fotografije prijatelja ili dragih osoba; pomozite djeci da izrade svoje lične kolaže, crteže, slike,… pa ih takođe uokvirite okvirima koje su djeca sama ukrasila; izradite porodične ukrase ili napecite veliku količinu domaćih kolača, naravno, sve u saradnji sa djete­tom… Mogućnosti su nebrojene!

• Umjesto poklanjanja predmeta, učite djecu da poklan­jaju svoje vrijeme. Npr, baka bi možda cijenila unukovu pomoć u pospremanju podruma, ili bi đedu bilo korisno objasniti kako da se koristi Internetom. Neka djeca izrade vlastite darovne sertifikate npr. najbolja mama, najbolji tata, najbolji đed, najbolja baba, najbolja tekta, ujak…U ovo vrijeme zauzetosti i pomanjkanja slobodnog vremena, ovakvi pokloni mogu biti itekako vrijedni.

 

Priredila: Dragana Marković, spec, predškolske pedagogije