Obilježen 14. jun – Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi -CKCG

0
514

ckcg1Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, 14. juna obilježio  je Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi i tim povodom organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja je održana u tržnom centru Delta city.

U akciji dobrovoljnog davanja krvi su učestvovali predstavnici ministarstava, ambasada, UN agencija, sportskih klubova, nevladinih organizacija, kao i građani. Ukupno su se 83 davaoca krvi odazvala akciji, a prikupljeno je 49 jedinica krvi.

Ovim događajem se prvenstveno željelo uticati na podizanje svijesti građana o značaju dobrovoljnog davanja i skrenuti pažnja na kolektivnu i ličnu odgovornost koju svi imamo u obezbjeđivanju sigurnih količina krvi. Posebno je to značajno u ljetnjim mjesecima, kada je broj turista, ali i broj nesreća povećan, pa su samim tim i potrebe za krvlju veće.

Ovogodišnja kampanja Svjetske zdravstvene organizacije se fokusira na davanje krvi u slučaju nesreća i ima za cilj skretanje pažnje javnostima da se krv ne smije čekati, već treba biti suprotno- krv mora čekati pacijenta. Kako se u slučaju nesreća uvijek, kao pojedinci, pitamo kako možemo pomoći i šta možemo uraditi kako bismo pomogli unesrećenima, tako se nameće i odgovor, koji je ujedno slogan ovogodišnje kampanje “Daj krv. Daj sad. Daj često.”

Prisutnima se na događaju obratila sekretarka Ministarstva zdravlja Tijana Prelević, koja je naglasila da ličnim primjerom moramo pokazati humanost i solidarnost i dobrovoljnim davanjem krvi pomoći onima kojima je ova najdragocjenija tečnost lijek. – Podatak da se u Crnoj Gori u 2016. godini 21.422 građanina prijavilo da dobrovoljno da krv jeste ohrabrujući, ali je značajan broj onih koje tek treba da motivišemo da to učine. Prikupljeno je ukupno 17 433 jedinica krvi, čime je ostvaren nivo davalaštva od 2,81%, dok se evropski prosjek kreće između 4 i 5 posto, što su ujedno i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije – podsjetila je Prelević.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak je poručila da je jedini način da se krv dobije i da je bude dovoljno za sve da makar jednom godišnje svaki čovjek, koji može da da krv, to i učini. Cilj organizacije Crvenog krsta u oblasti dobrovoljnog davalaštva jeste da ovakvim akcijama i akcijama motivacije i promocije dobrovoljnog davalaštva krvi učini da pacijent nikada ne čeka krv, već da krv čeka pacijenta. Gospođa Dubak je najavila i početak kampanje koju će Crveni krst Crne Gore u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore i u partnerstvu sa RTCG-om, realizovati narednih godinu dana, sa ciljem da motiviše značajan broj građana da dobrovoljno daju krv. Promoter kampanje će biti ministar sporta, gospodin Nikola Janović, koji je učestvovao u današnjoj akciji i time pokazao posvećenost promociji dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, prim. dr Gordana Rašović, je poručila dobrovoljnim davaocima krvi da postaju dio svjetske porodice davalaca krvi i da rame uz rame, svojim činom humanosti, ravnopravno stoje sa svima širom svjeta. Ona je podsjetila da obezbjeđivanjem dovoljnih količina sigurne krvi u svakom trenutku, pružamo podršku medicinskim stručnjacima u njihovoj borbi za spašavanje i očuvanje života, a podsjetila je i na ključne institucija i organizacije u našoj zemlji, odgovorne za sprovođenje politike obezbijeđenja dovoljnih količina sigurne krvi za sve građane Crne Gore. To su predstavnici Ministarstva zdravlja, krovne institucije zdravstvenog sistema, Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, koji je sinonim za stručnu medicinsku pomoć i podršku, kao i Crvenog krsta, organizacije sa kojom Zavod zajedno intenzivno radi na popularizaciji ove humane aktivnosti.

Na skupu su podijeljene zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su dali značajan doprinos u afirmaciji i razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori.

 

Crveni krst Crne Gore