Podmlađivanje hijaluronom

0
873

hijaluronU zadnjih 10 godina hijaluronska kisjelina je postala veoma popularna u estetskoj medicini, a podmlađivanje hijaluronskim filerima je jedna od najmanje invazivnih metoda.

Hijaluron (hijaluronska kisjelina) je mukopolisaharidna supstanca koja se prirodno nalazi u svim djelovima našeg tijela, ali se 50% cjelokupne količine iz organizma nalazi u koži.  Ima višestruke funkcije: hidriranje kože (ova kisjelina može vezati velike količine vode, do 1000 puta svoje težine), održavanje tonusa kože, neutralisanje izrazito štetnih slobodnih radikala, prenos hranljivih materija, a uz to ima zaštitnu ulogu od hemijskih i mehaničkih povreda. Međutim, starenjem koža gubi tonus, elastičnost i smanjuje se njena hidracija, zato se pojavljuju bore. Uzroci smanjenja količine hijalurona u koži osim starenja su još stres, loša ishrana i loše navike poput pušenja.

Hijaluronsku kisjelinu možemo naći u raznim maskama za lice, kremama, ampulama, a postoje i serumi. Međutim, u ovim proizvodima je njen udio 0,5 do 5%, pa se zato u našem tijelu zadržava kratko, uglavnom do 8 sati. Zbog veličine njenih molekula ne prodire dubinski u slojeve kože, ali svakako hidrira kožu, štiti i jača joj odbranbenu sposobnost. Dalje se može primjenjivati metodom mezoterapije, odnosno mikroinjekcijama. Na tačno određena mjesta ubrizgava se hijaluronska kisjelina sitnim iglama. Ovaj način se najviše koristi za uklanjanje bora. Ubrizgava se na dubinu od 1mm, brzo i bezbolno, ali nije dovoljno odraditi jedan ovakav tretman. Bore se smanjuju, koža se revitalizuje, ali efekat traje 2-3 mjeseca. Dakle, potrebno je ovakav tretman ponavljati svaka 3 mjeseca. Tretman čiji efekat najduže traje je primjena dermalnih hijaluronskih filera kojim se hijaluron ubrizgavaju dublje u kožu.

Upravo zato što je hijaluron prirodna supstanca, upotreba hijaluronskih filera u podmlađivanju kože je vrlo tražena antiaging procedura i odlična alternativa estetskoj hirurgiji, a pritom jednostavna i komforna, ne zahtijeva posebnu pripremu niti poremećaj uobičajenog životnog ritma. Tokom procedure uvodi se hijaluron u vidu gela, a zatim se fiziološki i prirodno raspoređuje u koži, obezbjeđujući punu hidraciju i ishranu. Osim toga, hijaluron stimuliše nastanak novog kolagena, a depo preparat hrani kožu iznutra, što daje savršen rezultat koji traje najmanje 6 mjeseci (što zavisi od tipa kože i regije koja se tretira).

Za upotrebu hijaluronskih filera nema donje granice u godinama kada se mogu koristiti. Optimalno je početi kada se pojave prve borice bez obzira na godine, jer se one lakše koriguju dok su u začetku i sprječava se njihovo produbljivanje. Hijaluronom se postiže podmlađivanje lica i vrata, podmlađivanje šaka, konturisanje obraza i jagodica, konturisanje i popunjavanje usana, osvježavanje ivice usana, korekcija nosa, podočnjaka i brade, popunjavaju se bore na čelu i u korijenu nosa, popunjavaju se bore oko očiju i bore oko usana, popunjavaju se nazolabijalne brazde (linije koje idu od baze nosa do spoljašnjeg ugla usana – bore smijalice), popunjavaju se sitni ožiljci. Hijaluronski fileri omogućavaju zadržavanje prirodnog izgleda kontura lica, bez ugrožavanja mimike lica.

Tretman hijaluronskim filerom se izvodi nakon upotrebe lokalne anestezije u vidu kreme, čime se postiže da se bol minimalizuje, a pacijent osjeća komforno. Tretman traje oko 30 minuta, a rezultat je vidljiv gotovo odmah nakon tretmana. Reakcije nakon rada su rijetke i pacijenti se uglavnom istog dana mogu vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Važna napomena: Tretmane hijaluronskim filerima mogu pružati isključivo ljekari specijalizovani za izvođenje istih, uz dovoljan nivo kvalifikacija. Takođe, nikako nemojte kupovati i primjenjivati preparate hijaluronske kisjeline bez prethodne konsultacije sa ljekarom.

Dr Katarina Raspopović,
Dom zdravlja Danilovgrad